Épületszenteléssel egybekötött projektzáró ünnepséget tartott a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szakolyban
2021. 10. 22.

2011 szeptemberében kezdődött el Szakolyban az a történet, melynek ismét új fejezetéhez érkezett a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat azzal, hogy immár egy korszerű, új raktárcsarnokkal rendelkezik a községben.

Az épület nem csupán raktárként, hanem logisztikai központként is fog szolgálni azon adományok számára, amelyek tárolása eddig nehézséget okozott.

2021. október 21-én áldották meg a Szeretetszolgálat új épületét, a szertartást a Görögkatolikus Metropólia főpásztorai, Fülöp metropolita, Atanáz és Ábel püspökök együtt végezték.

„Az Úr Jézus meghosszabbított keze a raktár, mely a bajba jutottak és szükséget szenvedők segítője” – mondta érsek atya, aki azt is kifejtette köszöntőjében, hogy az egyház szociális szerepvállalásában az a legfontosabb feladat, hogy szeretetet adjunk tovább általa. Az egyháznak nem a szociális problémák megoldása a feladata, és nem csupán a felmerülő szükségletek kielégítése a célja, ez eszköz csupán az Isten szeretetének közvetítésében – zárta gondolatait Fülöp érsek.

Ábel püspök a Szeretetszolgálat újabb mérföldkőhöz érkezése kapcsán Kalkuttai Teréz anyát idézve szintén ezt a szeretetet hangsúlyozta beszédében: „Nem vagyok biztos abban, milyen lesz a mennyben, de egyet biztosan tudok. Ha meghalunk és eljön az idő, hogy az Úr ítéljen fölöttünk, nem azt kérdezi majd: mennyi jót tettünk életünkben, hanem mennyi szeretettel tettük.”

Az ünnepi beszédet Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára mondta, aki nagyobb kontextusba helyezve a mai ünnepséget, beszámolt arról a karitatív tevékenységet végző egyházak és szervezetek támogatását átfogó koncepcióról, melynek része a ma átadott épület is. Az elmúlt években ebben a projektben több mint harminc településen negyvenhat helyszínen építettek tíz nagy logisztikai és harminchat regionális központot a rászorulók megsegítésére, melyben kilenc karitatív, többnyire egyházi szervezet vett részt.  A Görögkatolikus Metropólia Szakoly mellett Sajószentpéteren egy új épülettel és Debrecenben egy meglévő épület felújításával is részt vett ebben a projektben.

A szociális szférában dolgozók és karitatív munkát végzők felelőssége kapcsán kifejtette, hogy az ebben a szférában dolgozóknak meg kell tudniuk különböztetni, ki a valóban rászoruló és ki él vissza mások munkájával. Emellett egy másik fontos feladat és segítség a rászorulók részére, ha munkához segítjük őket, s a kormánynak ez irányban tett eredményes munkáját mutatja az a szám, hogy jelenleg 800 000-rel kevesebb szegény van az országban, mint néhány évvel ezelőtt. Az a karitatív munka, amit az egyház végez pedig jóval régebbi, már több mint 2000 éves, s ezért köszönet illeti – fejezte be gondolatait az államtitkár.

 „Ha segítség kell, gyorsan kell adni, és ez a létesítmény képes erre” – köszönte meg Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője a kormánynak és az egyháznak a beruházást.

Ungvári Sándor, a Szeretetszolgálat igazgatója beszélt a résztvevőknek a beruházásról és magáról, a szakolyi Integrált Szolgáltató Központ működéséről és tevékenységeiről. Az ünnepség az intézmény lakóinak verses műsorával zárult, akik felkészültségükkel és előadóképességükkel elkápráztatták a jelenlévő vendégeket.

Az ünnepi program második felében a meghívott vendégek megtekinthették az egyik öt éve működő, fogyatékos felnőttek részére épített, támogatott lakhatást biztosító lakóegységet, valamint azoknak fejlesztő foglalkozásoknak a helyszíneit is, ahol gyertyaöntéssel, kerámiakészítéssel, textil- és papírtermékek készítésével, pékáruk és száraztészták készítésével foglalkozhatnak többek között a támogatott lakhatás igénybevevői. Ungvári Sándor igazgató megmutatta az érdeklődőknek azt a folyamatban lévő beruházást is, mely során az egykori központi lakóépületből idősotthon kerül kialakításra, és amely előreláthatóan a következő év végéig készül majd el. Ez az intézményegység amellett, hogy azon jelenlegi ellátottaink otthonaként is szolgál majd, akik nem képesek részt venni a jelenlegi foglalkoztatási formákban, illetve már megjelentek az idős korral járó hanyatlások, képes lesz további jelentkezőket is fogadni.

A most átadott 656 m2 alapterületű logisztikai és szolgáltató központ 247 milliós beruházása a magyar kormány és az európai unió 200 millió forintos támogatásával valósult meg az EFOP-2.2.15-16-2017-00011 számú „Karitatív tevékenység infrastrukturális fejlesztése a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálatnál” című projekt keretében.

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés