Munkatársakat keresünk!
2020. 05. 11.

A nevelőszülői munka egy hivatás...

A Debreceni és Nyírségi Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ nevelőszülőket keres. A nevelőszülők foglalkoztatási jogviszonnyal rendelkeznek, de a már meglévő munka mellett is végezhető ez a hivatás. A képzést biztosítják az érdeklődők számára.

Teljes körű felvilágosítás: 30/555-68-16 vagy 52/249-667, 4025 Debrecen, Petőfi tér 9.

Az lehet nevelőszülő, aki a következő feltételeknek megfelel:

  • legalább 8 általános iskolai végzettség
  • egészségügyi alkalmasság – ezt háziorvos, szükség esetén szakorvos igazolja
  • megfelelő lakáskörülmények (családtagonként legalább 6m2 személyes tér, tiszta, világos, jól fűthető lakás)
  • büntetlen előélet
  • pszichológiai alkalmasság (a gyermekvédelmi központok pszichológusai állapítják meg)
  • életévét betöltse
  • jövedelemigazolás

Hol lehet jelentkezni?

  • Debreceni és Nyírségi Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ, 4025 Debrecen, Petőfi tér 9. Telefon: 06-52-249-667, Nevelőszülői hálózat vezető: Kertiné Gulyás Mónika
  • Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ, 4080 Hajdúnánás, Perczel u. 12. Tel: 20/212-1217, Nevelőszülői hálózat vezető: Oroszné Pál Ibolya

 

Debreceni és Nyírségi Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ Nevelőszülői Képzése

Mit jelent nevelőszülőnek lenni? A hivatalos megfogalmazás szerint nevelőszülő az a személy, aki személyében és környezetében alkalmas arra, hogy a nála elhelyezett gyermek kiegyensúlyozott fejlődését biztosítsa. A nevelőszülő saját háztartásában nyújt teljes körű ellátást, a családjától ideiglenes hatállyal elhelyezett vagy nevelésbe vett gyermeknek. A gondoskodás mellett felnövekvő fiatalnak a 18. életéve betöltése után utógondozói ellátást (lakhatást, ellátást) nyújthat.

Olyan tevékenység ez, amelynek igazodnia kell a nevelt gyermek életkorához, egészségi állapotához, egyéni szükségleteihez. Aki nevelőszülő, az nem csak gondozási és nevelési feladatot lát el, hanem magatartásában és egész életében példát és modellt jelent a gyermek számára. Bár foglalkoztatási jogviszonyban állnak és munkájukért fizetést kapnak, a nevelőszülőség több egy feladatnál, a nevelőszülőség egy hivatás, ami sok türelmet és szeretetet igényel. Egy nevelőszülő a gyermek jólétéért visel felelősséget, jobb jövőt szeretne biztosítani számára. Ez számos lehetőséget, örömforrást rejt magában, azonban hatalmas felelősség is.

Mit kell tennem, ha nevelőszülő szeretnék lenni egy görögkatolikus gyermekvédelmi intézményben?

  1. A területileg illetékes Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központban jelentkezési lapot kell kitölteni.
  1. Az alkalmasság vizsgálata (lásd a "Ki lehet nevelőszülő?” pontban)
  1. Az alkalmasság megállapítását követően a Keresztény Nevelőszülői képzésünk döntés előkészítő részében (28 óra, 9 hét) való részvétel a házaspár mindkét tagjának. A képzés helyszíne: Debrecen, Petőfi tér 9.
  1. Nevelőszülői tanfolyamon való részvétel (40 óra, 5 alkalom) a házaspár azon tagja számára, aki nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyt létesít a működtetővel. Intézményünk az alkalmas jelentkezők számára ingyenesen biztosítja a nevelőszülői tanfolyamot.

A tét nagy! Egy gyermek jövője! 

A nevelőszülők azokkal a gyermekekkel foglalkoznak, akiknél családi kapcsolatrendszeri probléma áll fenn, ezért számos nehézséggel kell megküzdeniük. A gyermekvédelem célja, hogy a gyermekek lehetőleg saját családjukban nevelkedjenek. Erről a nevelésről azonban gyakran a szülő mond le, vagy ha a gyermek már nagyobb, önként hagyja el a családot. Az is előfordul, hogy a család a gyermeket olyan mértékben veszélyezteti, hogy az ő érdekében kell kiemelni. Minden esetben, egy személyiségfejlődésében sérült gyermek érkezik a nevelőszülő családjába. Biztosítani kell a további fejlődés zökkenőmentességét, a sérülések mértékének csökkentését.

A nevelőszülők munkája azonban nélkülözhetetlen a gyermekvédelemben. Azzal, hogy családot teremtenek egy gyermeknek, akit megfosztott ettől az élet, biztosítják számára azt, hogy megtalálja azt a teret, ami egészséges esetben a család, ahol őszintén, tabuk nélkül mindenről lehet beszélni, ahol mindenki önmaga lehet, mert biztonságban érzi magát.

Abban az időben történt, hogy odamentek Jézushoz a tanítványok és megkérdezték tőle: Ki a legnagyobb a mennyek országában?” Odahívott egy gyereket, közéjük állította s azt mondta: „Bizony mondom nektek, ha nem változtok meg, s nem lesztek olyanok, mint a gyerekek, nem mentek be a mennyek országába. Aki tehát megalázza magát, mint ez a gyerek, az a legnagyobb a mennyek országában. Aki befogad egy ilyen gyereket a nevemben, engem fogad be.” (Mt.18.2-18.)

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés