6. hagyományos kerékpáros zarándoklat

Idén, immáron hagyományként 6. alkalommal került megrendezésre a Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központban nevelkedő 15 kamasz és az Őket kísérő 5 felnőtt számára egy olyan kerékpáros zarándoklat, mely a „Négy kerékkel két keréken” elnevezést kapta, és közel naponta 60 km, vagy esetenként egy kicsit többet tesznek meg a résztvevők.

A kerékpáros zarándoklat hat évvel ezelőtt Asztalos Nagy Erika pszichológus kezdeményezésére indult, aki felvetette, hogy milyen jó lenne a szakellátásban nevelkedő gyerekeknek a hit és a sport által való lelki megnyugvás, lélekformálás. Mára már hagyomány lett belőle és évről-évre várják a gyerekek és felnőttek egyaránt, hogy útra keljünk.

„De hogy ez ne csak egy egyszerű kerékpártúra legyen, ahol a kilométerek számolása által többek leszünk, hanem lélekformáló ereje is legyen, amit gyerek –felnőtt megtapasztalhat, nos, ehhez kellenek azok a helyszínek, ahol sok-sok csoda történik, ahová jó megérkezni, mert várnak bennünket, vár minket a Szűzanya, Isten.”(Asztalos-Nagy Erika)

Testi és lelki megpróbáltatás, egy hét ráhangolódás önmagunkra, embertársunkra, Istenre. Ezt úgy képzeljük el, mint egy háromlábú széket. Mert ennek a hármas egységnek egynek kell lenni, mert ha nem, akkor az a szék felborul.   Ha önmagammal nem vagyok jól, akkor nem tudom szeretni a másikat, és Istent sem. Ha másokkal nem vagyok jól, akkor nem tudom szeretni Istent, és önmagamat se szeretem eléggé. Ha Istent nem tudom szeretni, akkor magamat és mást se tudok szeretni. Láthatjuk mennyire fontos a nevelt gyerekek életében egy fogózkodó, hogy megmaradjanak a normális kereteken belül. Mert a „fogózkodó” a görögkatolikus intézményekben a szerető és könyörülő Isten lehet. 

Az idei zarándoklat célja, hogy a fizikai megterhelés, személyes példa, kölcsönösen eltöltött minőségi idővel értékes emberekké váljanak és a társadalom hasznos tagjai legyenek.  Újonnan hozzánk érkező gyerekeket pedig közösség építő jelleggel szeretnénk bevonni a kerékpáros zarándoklatba, hogy miden egyes nap prevangelizáció legyen. Loyolai Szent Ignác idézet szellemében: „Bemegyek veled a te ajtódon, hogy együtt jöhessünk ki az én ajtómon.”

Június 24-én, hétfőn reggel keltünk útra - Dézsiné Várdai Erzsébet, Bodai Nóra, Varga Tiborné Ildikó, Pósa Lajos, Tóth Lóránt - Szaplonczay Gergely atya áldásával Hajdúnánásról. Zarándoklatunk során jártunk Tokajban, Tiszavasváriban, Hajdúböszörményben, Újfehértón és minden este visszatértünk Hajdúdorogra. A hőség ellenére mindenki lelkesen tekert, hiszen még frissek és kipihentek voltunk, majd ez a napok haladtál egyre jobban alábbhagyott, de mindenki kitartott az utolsó kilométerig. Első utunk minden állomásunknál a templomba vezetett, megköszönni és hálát adni az aznapi teljesítményünkért. Az ott szolgáló atyák katekézisei után, jókat fürödtünk, kirándultunk, nevettünk, kulturálódtunk, vagy éppen, ha nem voltunk elég „fáradtak” fociztunk a nap végén. Végig jó időnk volt, voltak műszaki problémák, sérülések – lelki vagy éppen testi - ami ugyan néha visszafogott minket, de nem eltántorított.

Összefoglalva én - és az úti társaim nevében is mondhatom - hihetetlenül jól éreztem magam, és örülök, hogy elmentünk.

 A kísérők pedig segítettek abban, hogy a zarándokcél tartalma minél inkább átmenjen, és gyökeret verjen a gyerekek szívében. Meg vagyok győződve róla, hogy ez egy olyan meghatározó élmény, amit az ember soha nem felejt el…

Tóth Lóránt

 
kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés