2021 az önkéntesség magyarországi éve
2021. 02. 05.

Az eseménysorozat egyik nagykövete Gundel Takács Gábor sportriporter, kommentátor

Meghirdették 2021-re az önkéntesség magyarországi évét, az eseménysorozatba a kormányzati, a civil és a vállalati szféra szereplőit is bevonják. Rácz Zsófia fiatalokért felelős - a családokért felelős tárca nélküli minisztert segítő - helyettes államtitkár online sajtótájékoztatón a tematikus év egyik legfontosabb céljának nevezte egy új nemzeti önkéntesstratégia kidolgozását a 2021 és 2030 közötti időszakra. A stratégia céljai az önkéntesség kultúrájának további népszerűsítése, az önkéntesek arányának növelése a felnőtteknél és a fiataloknál, a vállalati önkéntesség ösztönzése, illetve az önkéntesség és a fenntartható fejlődés "még intenzívebb" összekapcsolása - sorolta. A helyettes államtitkár úgy fogalmazott: az önkéntesség érték, hiszen ez az egyetlen tevékenység, amelynél "az által leszünk többek, hogy másoknak adunk". Közlése szerint 2010 óta folyamatosan nő az önkéntesek száma Magyarországon, a koronavírus-járvány idején pedig az önkéntesség szerepe még inkább felértékelődött.

Rácz Zsófia a példamutatás szerepét hangsúlyozva fontosnak nevezte, hogy a fiatalok is kivegyék a részüket az önkéntes tevékenységekből, mivel ezeknek a generációk közötti együttműködésben is jelentős szerepük van. F. Tóth András, a tematikus évet koordináló Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) ügyvezető igazgatója ismertette: a magyarországi felnőtt lakosság mintegy 30 százaléka vesz részt ilyen tevékenységekben, és egyre többen szeretnének bekapcsolódni azokba. "Önkéntesnek lenni ma menő" - mondta.

Debrecenben zárul a program

Március 4-én tartják az eseménysorozat nyitóünnepségét Székesfehérváron, itt online szakmai rendezvények, előadások és beszélgetések is lesznek. 52 héten keresztül mutatnak be egy-egy aktív, példaértékű önkéntest az ország különböző területeiről. A hét önkéntese címre folyamatosan várják a jelöléseket az onkentes@onkentes.hu e-mail címre. Ősszel szakmai konferenciát rendeznek a nemzetközi jó gyakorlatokról, december 5-én pedig Debrecenben tartják az önkéntes év záróünnepségét. Az eseménysorozat nagykövete Miklósa Erika operaénekes és Gundel Takács Gábor sportriporter, kommentátor.

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés