77 éve házasok!
2020. 02. 19.

Isten éltesse Őket!

Szocska A. Ábel megyéspüspök Máriapócson, a II. János Pál Idősek Otthonában köszöntötte az ország legidősebb házaspárját a Házasság hetén. Püspök atya gyakran betér a görögkatolikus intézménybe, hiszen idős papok, papnék is laknak ott, akik felé tiszteletét és háláját egy-egy látogatással fejezi ki. Ezúttal azonban más indíttatásból nyitott be a Vanczák házaspár szobájába: püspök atya a Házasság Hete alkalmából köszöntötte a 96 éves Laci bácsit és 94 éves Mariska nénit.

A mai napig szeretetben élő, derűs két ember 1943-ban kötött házasságot. „Nagyon szép lány volt!” – biccentett Laci bácsi a felesége felé, s közben érződik a szeretet és megbecsülés, amit évtizedekkel ezelőtt ígért asszonyának… Tudomásunk szerint az országban nincs még egy olyan pár, aki 77 közös évet tudhatna maga mögött. És milyet! Belefért háború, kommunizmus, forradalom. Mégis természetes volt, hogy több gyermeket vállalnak, hogy a kilenc „pulya” – ahogy Mariska néni mondta – kedvéért nem válogatnak a munkában. „A templomot, a reggeli és esti imát akkor is megtartottuk, amikor katona voltam, meg TSZ-elnök” – mesélte Laci bácsi. „Nem váltottak le ezért, mert tudták, hogy én máséhoz nem nyúlok, sőt, olyan is volt, hogy szétosztottam, ami nekem járt volna, mert voltak nálunk szegényebbek…Csak úgy lehetett élni, hogy mindig tudtuk, van mögöttünk Valaki.”

Már a gyermekeik is nyugdíjasok. Ritkán látnak unokát, dédunokát, de Laci bácsi állítja: „Jó itt lenni, hazudnék, ha azt mondanám, hogy rossz, én meg hazudni nem szoktam.” Amit Mariska néni is megerősít. „Sose csináltam semmi olyat, ami miatt hazudnom kellett volna” – folytatta a férfi. És ezt olyan tiszta, nyílt tekintettel közli, hogy kétsége sem maradhat az embernek…

Mi lehet a titkuk? Talán az az Istentől kapott természetesség, amivel egyértelmű számukra, hogy mi a jó és mi a rossz. Amellyel mindig tudták, mi az érték, amellyel egymásra és Istenre hagyatkozva élték le az életüket, és amivel a kimondott szó azt jelenti, amit. Igenjük igen maradt ennyi évtizeden keresztül.

Orosz Rita/Máriapócs Nemzeti Kegyhely

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés