„A dolgok változnak - A vers örök”
2024. 04. 15.

Április 11. József Attila születésnapja, a magyar költészet napja. Az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központban ez a nap az irodalom, a költészet jegyében telt.

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta, József Attila születésnapján ünnepeljük. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestékkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. A magyar költészet napján a klasszikus és kortárs magyar költőket és költeményeket ünnepeljük, ezzel együtt pedig a magyar nyelv szépségét is éltetjük.
József Attila 1905. április 11-én született. A magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb, legeredetibb alakja. Félárván nőtt fel, ifjú élete tele volt lemondással, és brutalitással. Nevelőszülőkhöz került, ahol nem használhatta a nevét, mivel szerintük az Attila név nem létezett. Később rátalált Attila hun királyunk „legendáira”. Felnőttként, pedig meg nem értéssel és politikai elnyomással kellett szembenéznie. Édesanyja halála mélyen érintette, mely látszott műveiben is. 1937. december 3-án este a balatonszárszói vasútállomáson lelte halálát.  Fiatalon elhunyt, de rövid élete során termékeny költő volt.
Az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központban lakóink, egy-egy általuk választott művel álltak ki társaik elé, és szavalták el kedvenc verseiket. Rengeteg ismert vers hangozott el, mely megtöltötte a szíveket, a lelket, átjárt mindenkit a szeretet, a béke, a nyugalom és az emlékek. A lelket melengető percek mellett, kicsit játékosabban folytattuk a napot. Lakóink kis csoportokat alkotva megzenésített költeményeket hallgattak meg. Természetesen a feladat az volt, hogy ki kellett találni ki írta és mi a mű címe, illetve ezek után versmozaik kirakása volt lehetőség. 

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés