A három szent főpapra emlékeztek Füzesgyarmaton
2024. 01. 31.

A füzesgyarmati Szent Mihály Görögkatolikus Idősek otthonában január 30-án megemlékeztek a három szent főpapról. A nagy keleti egyházatyákat, Aranyszájú Szent Jánost, Nagy Szent Bazilt és Nazianzi Szent Gergelyt nem csak külön-külön, hanem közösen is megünnepli egyházunk. Miért is?

Alexisz Komnénosz császár idején (1081-1118) Konstantinápoly hívő közösségében súlyos megoszlás támadt a három nagy egyházatya tiszteletét illetően. Egyesek Szent Bazilt tartották a legnagyobbnak, de természetes, hogy a császárváros hívei közül sokan Aranyszájú Szent János pártját fogták, aki a bűn elleni harcban szintén nem kevés buzgóságot tanúsított. Egy harmadik csoport viszont úgy tartotta, hogy a „hittudós” Nazianzi Szent Gergely a hit tanításának tisztaságával mindkettőjüket fölülmúlta. A vita tüze csakhamar majdnem a főváros egész keresztény népét lángra lobbantotta és ez egyáltalán nem használt az egyháznak. Egy éjszaka aztán a három püspök megjelent álmában a szentéletű Mauroposz Jánosnak és egyhangúlag közölték: „Amint láthatod, mi mindhárman Istennél vagyunk.  Nem volt közöttünk első, második vagy harmadik, úgyhogy ha bármelyikünket segítségül hívod, már a másik kettő is jelen van vele. Tiltsd meg hát a vitatkozóknak, hogy miattunk megoszlást keltsenek az egyházban. Aztán egyesítsd mindhármunk emlékét egy közös ünnepen.” Szent János ezután kételkedés nélkül végrehajtotta a három szent főpap akaratát.
E jeles ünnepen ellátottaink közös imádsággal kezdve meghallgathatták, mi is ennek az ünnepnek az igazi lényege. Jó hangulatban, kérdezz-felelek formában együtt elmélkedhetek, hogy kik is voltak eme szentek, akik előttünk járva példát mutattak, hogy senki előtt nincs lehetetlen ahhoz, hogy Isten országát elérhessék és Krisztus földi, mennyei országát is építhessék az életükben.

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés