A magyar kultúra napja Füzesgyarmaton
2024. 01. 26.

A füzesgyarmati Szent Mihály Görögkatolikus Idősek Otthonában is megemlékeztek a magyar kultúra napjáról, arról, hogy 201 éve, Kölcsey Ferenc január 22-én fejezte be nemzeti imánk megírását.

A magyar embereknek a Himnusz mindig is többet jelentett, mint más népeknek, mert ebben a költővel együtt mi egész nemzetünkért könyörgünk Istenhez. Himnuszunk születésnapja mellett mindig januárban ünnepelhetjük a magyar kultúra és a magyar irodalom két, a világban legismertebb alakjának – Madách Imrének és Petőfi Sándornak – a születésnapját is, szintén a kétszázegyediket.

A füzesgyarmati intézményben tartott ünnepi megemlékezésen az ellátottjaink közösen elénekelték a Himnuszt, majd előadást hallgathattak Kölcsey Ferencről, a Himnusz keletkezésének hátteréről, mondanivalójáról és a magyar kultúra jelentőségéről. Nagy örömet jelentett lakóink számára, hogy figyelmet szenteltek évezredes hagyományikra, gyökereikre, nemzeti tudatuk erősítésére. Jelentőséget képvisel ellátottjaink életében, hogy felmutassák és továbbadják egymásnak, a múltat idéző tárgyi és szellemi értékeket.

”Isten, álld meg a magyart
Jó kedvvel, bőséggel,
Nyújts feléje védő kart,
Ha küzd ellenséggel;
Bal sors akit régen tép,
Hozz rá víg esztendőt,
Megbűnhődte már e nép
A múltat s jövendőt!”

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés