„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik!”
2023. 11. 16.

November 11. Szent Márton napja, melyhez számtalan hagyomány, legenda és hiedelem kapcsolódik.

Szent Márton egy pogány katona volt, aki találkozott egy szegény, éhező-fázó koldussal. Megsajnálva őt, neki adta köpenye felét, ezzel megmentve életét. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve, nem az emberi, hanem az égi hadsereget, Istent szolgálta. Sok jót cselekedett, jóságáról, még életében legendák keringtek. Márton napja karácsonyt megelőző böjt előtti utolsó ünnepnap.
Az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ, Pszichiátriai betegek és Fogyatékossággal élő személyek otthonában is felelevenítették Szent Márton legendáját, amelyről a munkatársak készítettek fényképes beszámolót: „Intézményünkben fontosnak tartjuk, hogy a keresztény értékeknek, és tárgyi kultúra kincseinek megőrzésével, átadásával gazdagíthatjuk az itt élők mindennapjait. November második hetében Szent Márton ünnepe köré szerveztünk programokat, építettük fel prejektünket. Különböző tevékenységekkel, történetekkel, mesékkel, énekekkel, mondókákkal készülődtünk a hagyományok felelevenítésére.
A rendezvénysorozatot vetítéssel kezdtük, amelyben megismerkedhettünk Krisztus katonája, Szent Márton életével. Az életéhez kapcsolódó legendák felidézésével. Másnap lakóinkkal el is játszottuk a megismertet történetet, majd ezt követően keresztrejtvényt, kvíz feladatokat oldottunk meg ügyesebb lakóinkkal. Szent Márton Isten és emberek iránti szeretetének, jó cselekedeteinek példáját erősítve bennük. Beszélgettünk a Márton napi népszokásokról, népi időjárási megfigyelésekről. Lámpásokat készítettünk, „mely világosságot hoz a téli sötétségbe.
Hetünk zárásaként pedig a Ludas Matyi című mesefilmet néztünk meg.” A programsorozatunk ezúttal is felszabadult, vidám együttléttel, számos élménnyel gazdagodva zárult.

 

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés