Alázattal, csendesen
2023. 10. 19.

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat munkatársai részére a közösség építését, a lélek megújítását, -erősítését szolgáló találkozót, Szent Lukács napot tartottak október 18-án Máriapócson.

 

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat 2010 decemberében történt alapításának helyszínén, Máriapócson közel 220 munkatárs vett részt az eseményen. A jelenlévők három megye, hét intézményében, az idősotthonokban, a szociális központokban, a betegágyak mellett maradt közel 500 munkatársat képviselték.

A lelki töltekezést is szolgáló Szent Lukács nap a Máriapócsi Kegytemplomban kezdődött, amelyet Kapin István atya, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat lelki igazgatója igehirdetésével indított útjára. Az atya szólt arról, hogy mindannyian más-más helyről érkeztek, de „bármilyen úton is indulunk el életünk, munkánk során, a templomba érve csak akkor tud a Jó Isten segíteni rajtunk, erőt adni, ha tudjuk, hogy mit szeretnénk elérni, mi a célunk” – mondta Kapin István lelki igazgató, majd a több mint 300 éves kegytemplomban mondott köszönetet a szociális ágazatban dolgozó munkatársak áldozatos munkájáért.

- A lelki nap akkor jó, ha a résztvevő önző tud lenni, mert az év 365 napján elsősorban másokkal foglalkozik, ma pedig legyenek befogadóak az elhangzó üzenetekre – mondta az Emmánuel Zarándokközpontba visszatérve Pindzsu István atya, aki „házigazdaként” köszöntötte a résztvevőket.

A lelki töltekezést is szolgáló Szent Lukács nap 2014 óta kerül megrendezésre, azzal a céllal, hogy a munkatársak kilépve a mindennapok sűrűjéből, belső világuk mélyére utazhassanak, hálát adjanak a közös munkáért, együtt ünnepeljenek, s a kiemelkedő munkát végző dolgozókat pedig elismerésben részesítsék.

 

2022. a szervezeti változások éve

 

Megalapítását követően a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálatnál több alkalommal  történtek szervezeti átalakítások, de a tavalyi év minden eddiginél jelentősebb strukturális átszervezést jelentett. Ezekről a változásokról dr. Tóth Rita, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat igazgatóhelyettese tájékoztatta a munkatársakat.

- Múlt évben három intézményt adtunk át a Nyíregyházi Egyházmegye, kettőt pedig a Hajdúdorogi Főegyházmegye fenntartásába. Ezt követően 2022. március 1-jével három új intézmény: a  debreceni Szent Matróna Görögkatolikus Ápoló-Gondozó Otthon, a füzesgyarmati Szent Mihály Görögkatolikus Idősek Otthona és az újszászi Szent Márton Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ működtetését vállaltuk át, ami földrajzi nyitást is jelentett számunkra, mivel Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben is intézményfenntartóvá váltunk – mondta előadásában dr. Tóth Rita igazgatóhelyettes.

 

Fejlesztések, beruházások az intézményekben

 

-Részben a Magyar Kormány, részben az Európai Unió támogatásából megtörtént a hajdúszoboszlói Szent Lukács Görögkatolikus Idősek Otthonában található lift felújítására és az épület fűtéskorszerűsítése, illetve a konyhai berendezések cseréjére.  Debrecenben, a Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központ parkolójának bővítése, egy kisállat simogató, továbbá ovifoci pálya kialakítása valósult meg, míg az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ, Hajdúnánás, Fürdő utcai telephelyén a vizesblokkok és tornaterem felújítása, illetve kápolna kialakítása zajlott – sorolta dr. Tóth Rita igazgatóhelyettes asszony, akinek beszámolójában elhangzott az is, hogy az elmúlt egy-másfél év során majd’ minden intézményben nőtt az ellátottak száma.

 

Feladatkör bővítés

 

„Amikor Jézus továbbment, meglátott egy születése óta vak embert. Tanítványai megkérdezték tőle: „Mester, ki vétkezett: ez vagy a szülei, hogy vakon született?” Jézus így válaszolt: „Nem ő vétkezett, nem is a szülei, hanem azért van ez így, hogy nyilvánvalóvá legyenek rajta Isten cselekedetei”. (Jn.9) Ezzel a példabeszéddel kezdte, majd annak magyarázatával folytatta előadását dr. Horváth Zsolt, a debreceni Szent Lukács Görögkatolikus Integrált Rehabilitációs és Szociális Központ intézményvezetője.

Személyes hangvételű előadásában megosztotta a hallgatósággal, hogy koraszülött csecsemőkkel foglalkozó orvosként – saját családja érintettsége kapcsán is, milyen jelentős szerepet vállalt a korai fejlesztő központ kialakításában, melyet egy Európai Uniós pályázaton nyert támogatásból sikerült megalapítani, majd 2019 szeptemberétől a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fenntartásában továbbműködtetni (Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központ néven). Az ott dolgozó szakemberekkel az elmúlt négy év során 6000 olyan családdal találkoztak, akiknek segítettek, gondozták a különböző rendellenességgel született, vagy nehézségekkel küzdő gyermekét fejleszteni.

Az idei év szeptemberétől tovább bővítették feladatkörüket, ugyanis - a szociális törvény szerinti - szakosított ellátási formát nyújtó és speciális alapellátási feladatokat biztosító szolgáltató intézménnyé váltak. Ez azt jelenti, hogy a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Debrecenben, pályázat útján nyolc lakóházat vásárolt meg és alakított át, hogy azokban támogatott lakhatást biztosítsanak, elsősorban enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékkal élő, valamint látássérült személyek részére. 

Dr. Horváth Zsolt intézményvezető beszámolója után a lelki nap résztvevőit a zene szárnyán repítette - Deli Gabriella karnagy és Benedek-Paládi Krisztina másodkarnagy vezényletével - a debreceni Szent Efrém Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Szivárvány Gyermekkarának előadása, majd a díjak ünnepélyes átadására került sor (amelyről hamarosan fényképes beszámolóban adunk tájékoztatást)

387328022_3547034792217453_3540929674126299265_n.jpg

 

-A mai lelki napról mindenki úgy térjen haza, hogy Isten megszólította, mert azt mondja az Úr tanítványainak: „Aki titeket hallgat, engem hallgat, és aki titeket megvet, engem vet meg; aki pedig engem megvet, azt veti meg, aki engem küldött” (Lk.10). Ez az üzenet világossá teszi számunkra, hogy mindannyiunknak küldetése van; a Szeretetszolgálat munkatársainak például olyan, amit igazi szeretettel, igazi irgalommal és igazi alázattal lehet végezni. Az evangélista szavával Jézus azt üzeni, hogy az a küldetés, amit végeznek, az legyen mindig csendes, alázatos, ami Isten számára értékes, fontos – hangzottak dr. Seszták István atya, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynökének gondolatai a lelki nap hivatalos részét lezárva, amely ezt követően a közös ebéddel és a Máriapócsi Kegyhely látogatásával ért véget a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat több mint kettőszáz munkatársának, 2023. október 18-án, amelyért Dicsőség Jézus Krisztusnak!

Bornemisza Andrea

 

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés