„Az ember olyan, mint a láng…”
2023. 11. 18.

A füzesgyarmati Szent Mihály Görögkatolikus Idősek Otthonában is elkezdődött az adventi készülődés.

Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Régebben egyes vidékeken „kisböjtnek” nevezték ezt az időszakot.

A keleti egyház évezredes tradícióját megőrizve és ehhez igazodva a – keleti egyházból a katolikusba visszatért – görögkatolikus egyház is negyven napban határozta meg a karácsonyi előkészület idejét, a húsvéti böjthöz hasonlóan. Ez karácsony előtt hat héttel kezdődik, a Gergely naptár szerint november 15-én.
Az adventi koszorú készítése a legújabb kor szokásai közé tartozik. 1840-ben készítette el először Johann Hinrich Wichern német evangélikus lelkész, aki egy szekérkereket függesztett fel templomában, és advent minden napján meggyújtott rajta egy gyertyát. A kerek forma, örökzöldekkel díszített koszorúként megmaradt, de a sok gyertyából csak a vasárnapokon meggyújtandók terjedtek el.
Az ellátottak közösen énekeltek és beszélgettek az adventről és annak jelentőségéről, meggyújtva az első gyertyát. Néhányan megosztották saját élményeiket és emlékeiket gyermekkoruk és családjaikban megtartott gyertyagyújtásokról és annak különleges hangulatáról. Közösen készítették el az intézmény nagy koszorúját az udvaron, amely jó hangulatban és örömmel telt.
Ez jelzi és megerősíti őket abban, amihez közeledve érezhetővé válik, hogy az intézmény, ahol élnek egy nagy család, melynek legfőbb ereje a szeretetben teljesedik be!

„Az ember olyan, mint a láng. Ha a gyertyából lángot vesznek, az nem lesz kisebb” (Böjte Csaba)

 

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés