Azon dolgozunk, hogy a lelki látásunk nyiladozzék - látássérültek nemzetközi napja Debrecenben
2022. 10. 23.

A Fehér Bot Nemzetközi Világnapja október 15. Ennek alkalmából a Szent Matróna Görögkatolikus Ápoló-Gondozó Otthon lakói műsorral hívták fel a figyelmet a vakok és a gyengén látók sajátos helyzetére. Az írás a Hajdúdorogi Főegyházmegye honlapján jelent meg.

Idén márciusban vette át az államtól az Idősek és Csökkentlátók Otthonának fenntartói feladatait a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat. A Debrecenben évtizedek óta működő, 112 férőhelyes, ápolást, gondozást nyújtó szociális otthon Szent Matróna védelmébe került.

Ungvári Sándor, a szeretetszolgálat igazgatója köszöntőjében elmondta: a Görögkatolikus Egyház fenntartásában még nem volt ilyen jellegű intézmény, ezért az elmúlt fél év az ismerkedés és a biztonságos működés megteremtésének jegyében telt. Számtalan programot szerveztek azért, hogy a lakók közelebb kerüljenek fenntartójukhoz, szervezeti kultúrájukhoz.

– A cél az, hogy a ránk bízottakat ápoljuk, gondozzuk testileg-lelkileg és hirdessük számukra az Evangéliumot. Mindezek által magát Jézust szeretnénk behozni az intézmény falai közé, hogy gyengeségeinket, képességeinket, akaratainkat az Ő tökéletessége egészítse ki, és általa ebben az intézményben is csodák történjenek – világított rá Ungvári Sándor. Hozzátette: fontos, hogy a látássérültek sajátos helyzetére a Fehér Bot Nemzetközi Világnap is felhívja a közvélemény figyelmét, hiszen míg egy ép látással bíró ember információinak a 90 százalékát vizuális úton nyeri, nehezen tudja elképzelni, milyen a nélkül létezni.

– A vakok – és semmiképpen sem világtalanok – nem vágynak másra, csak arra, hogy dolgozzanak, gyereket neveljenek, hasznos tagjai legyenek környezetüknek. A társadalom véleménye lassacskán kezd változni a fogyatékos emberekkel kapcsolatban, de sok még a teendő annak érdekében, hogy az esélyegyenlőség maradéktalanul megvalósuljon – hangsúlyozta Ungvári Sándor.

A technika ma már sokat segít rajtuk, így az önálló munkavégzés, tanulás nem okoz gondot. Többször is készültek olyan felmérések, amelyek a társadalom ép tagjainak viszonyulását vizsgálták fogyatékosokhoz. Kiderült, hogy a legpozitívabban a látássérültekhez állnak, ennek ellenére az előítéletek még nem szűntek meg. Sokan úgy gondolják, aki nem lát, nem is tud munkát végezni vagy magáról gondoskodni. Pedig mindenre képesek, csak ők másként szerzik az információkat, hallásukra, szaglásukra támaszkodnak.

Az előítéletek akkor fognak megszűnni bennünk, ha személyes kapcsolatba kerülünk, akár vak és gyengén látóval, akár más fogyatékkal élővel – zárta gondolatait a szeretetszolgálat igazgatója.

Az ünnepségen Széles Diána Debrecen alpolgármestere is részt vett, aki köszöntőjében szintén azt hangsúlyozta: ne féljünk segítséget nyújtani egy-egy látássérültnek. Szerinte keveset beszélünk arról, ha valaki ilyen helyzetben éli életét vagy tragédia éri, akkor azt hogyan kell feldolgozni.

– Ebben nagy szerepe van az egyházaknak. Külön köszönöm a görögkatolikusoknak, hogy egyre több szociális, oktatási intézmény működtetését vállalják fel. Jó érzés volt megtapasztalni ide belépve, hogy itt a szeretet uralkodik – mondta az alpolgármester.

A nemzetközi világnap jó apropó volt arra is, hogy három ikont és a szakolyi fogyatékosotthon lakói által készített cserépkereszteket Fülöp metropolita atya megszentelje. Mint mondta, ezek is emlékeztetnek mindenkit arra, hogy az Isten mindig itt van közöttünk. Köszöntő szavaiban a Szentírás e napra vonatkozó tanítására is felhívta a figyelmet, hiszen érdekes egybeesés, hogy Lukács evangéliumában éppen ma olvashatunk arról, Jézus betegeket gyógyított, süketeteket tett hallóvá, vakokat látóvá.

– A gyógyítás, a kötelékektől való megszabadítás a Megváltónak, az Istennek az ajándéka az emberiség számára. Az Evangélium sorai önök és gondozóik számára minden bizonnyal különleges üzeneteket hordoz. Amikor Jézus gyógyít az mindig kettős tevékenység, valamikor a történetekben külön is válik a testi gyógyítás a lelkitől, hogy még érzékletesebbé tegye ezt a nagyon fontos tényt, hogy Jézus sosem csak a testet gyógyítja. Hiába gyógyítaná meg a testet, ha a lélek nem gyógyul – világított rá a főpásztor, majd hozzátette: azon dolgozunk, hogy a lelki látásunk nyiladozzék, hogy nyíljon meg a látásunk arra, mit jelent az Isten jelenléte, az ő közelsége. Az Egyháznak minden körülmények között ez a feladata.

Az ünnepséget a Lautitia Kóruscsalád műsora illetve a lakók versmondása és gitárelőadása színesítette.

                                                                                                                                                                                              Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye honlapja

 

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés