Barangolás a balmazújvárosi Semsey kastélyban
2023. 08. 28.

Egy rövid kirándulás nemcsak a feltöltődésre alkalmas, hanem gazdagabbá, színesebbé teszi az emberek mindennapjait. A hajdúnánási Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ Magyar úti telephely lakói is ezt tették, mikor a Balmazújvárosba kirándultak, ahol a Semsey kastélyt csodálhatták meg. Az emlékezetes kiruccanásról az intézmény munkatársai készítettek élménybeszámolót.

A kastély Balmazújváros szívében a főtéren található. Az új kastély a korábbi „földesúri kastély” helyén épült. Semsey Andor édesapja halála után adósságokkal és gondokkal terhelt birtokot örökölt. 1966-ban bérbe adta birtokát és a bevétellel élete végéig a magyar kormányt támogatta. A Magyar Tudományos Akadémia is tiszteletbeli tagjai közé választotta, gyakorlatilag a teljes vagyonát a hazai tudományos élet támogatására fordította. Semsey Andor a magyar tudomány legnagyobb jótevői közé tartozik, aki pusztán hazaszeretetből és kötelességtudatból semmit nem várva, mindent odaadva segítette a magyar tudományt, a kultúrát és az oktatást.

Miközben csodáltuk a kiállítóteremben a ragyogó színekkel festett képeket, fényképeket, címereket, beszélgettünk, ismerkedtünk a Semsey családról - falon elhelyezett – családfájáról, illetve a korabeli szokásokról. A falon lévő táblákon olvashattunk a parasztságról, a parasztgazdálkodásról, a népi konyha kinézetéről, a kézművességről,a kalapos-, a kerékgyártó- és a kovácsmesterségről.

A látogatás lehetőséget adott lakóinknak arra, hogy megismerkedjenek a kastély történetével, sok érdekességeket halhattak, mely által gazdagabbá, színesebbé tudtuk tenni mindennapjaikat.   

 

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés