Beléptünk a farsang időszakába
2020. 01. 06.

A vízkereszt utáni hetek a mulatság jegyében telnek

Egészen hamvazószerdáig tart ez az időszak, mely már a húsvét előfutára, a nagyböjt kezdete. Január 6. volt vízkereszt napja, a katolikus egyház ünnepe, a karácsonyi ünnepkör zárása. Sokan ekkor szedik le a karácsonyfát. A vízkeresztet epifániának is nevezzük, azaz megjelenés. Jézus születése által Isten megjelent a világban. Egyrészt Jézus Krisztus megkeresztelkedését ünnepeljük. Másodsorban erre a napra esik a napkeleti bölcsek, a három király – Gáspár, Menyhért és Boldizsár – látogatása Betlehemben a kis Jézusnál. Harmadsorban pedig a kánai menyegzőre utal az ünnep, mely Jézus első csodatétele volt.

A vízkereszt ünnephez több katolikus egyházi szokás is kapcsolódik

A legismertebbek a víz- és tömjénszentelés, illetve a házáldás. Vízkereszt napján a templomokban megszentelik a vizet, majd egész évben ebből áldják meg keresztelőkön a gyermekeket. Emellett minden templomban a ceremóniát vezető pap a megszentelt vízből a híveket is megáldja. A másik egyházi szokás vízkeresztkor a házáldás, amikor is a pap végigjárja a házat, és valamennyi helyiséget megáldja. Az ajtókeretre pedig felírja a védettséget jelentő szám- és betűsort, idén a 20+G+M+B+19-et. A GMB a három király kezdőbetűjére utal.

A vízkereszt után elkezdődött a farsang

Ehhez azonban nem kapcsolódik egyházi szokás. Ez a mulatságról szól, egészen hamvazószerdáig, mely egy újabb fontos egyházi ünnep. A farsang hossza minden évben változó, attól függően, mikor van a húsvét. Idén különösen hosszú a farsangi időszak, pontosan két hónapig tart, január 7-től március 6-áig.

Hamvazószerda a nagyböjt kezdő napja

A húsvétot megelőző nagyböjt Jézus 40 napos böjtjére emlékezik, amikor is keresztségét követően 40 napra a pusztába vonult, mielőtt nyilvános működését megkezdte volna. A hamu, mint a bűnbánat jelképe, nagyon régre mutat vissza. A hamuszórás hagyományát ma is követik. Hamvazószerdán a papok az előző év virágvasárnapján megszentelt, majd elégetett barka hamujából keresztet rajzolnak a hívek homlokára, miközben azt mondják: „Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel!” A hamu egyszerre jelképezi az elmúlást és a megtisztulást.

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés