„Cigánytánc” tábor Debrecen-Haláp
2019. 07. 22.

A hétfő reggel a Metró áruházban indult a vacsorákhoz és reggelikhez szükséges nyersanyagok bevásárlásával. A gyerekek az intézmény kisbuszaival és a nevelőszülők gépjárműveivel érkeztek a tábor helyszínére.

Az ágyak kiválasztása után rögtön egy ebéddel kezdtünk, amihez a finomságokat négy napon keresztül a Fráter tanya szolgáltatta.

   A bemutatkozó kör során rögtön az is kiderült, hogy nem mindenki szeretne egy tánc táborban táncolni, de a daltanulásra még ők is fogékonynak mutatkoztak. A Roma Szakkollégiumból érkező táncoktatók segítségével a táncon túl a romák múltjával, jelenlegi helyzetével és a lovári nyelvvel is megismerkedhettek a gyerekek

   Az első napon a daltanulásé lett a főszerep, mert a hangosítás csak másnapra érkezett meg. Vacsorára az udvaron bográcsban főtt a marha pörkölt, és olyan későn lett kész, hogy aki nem volt éhes az is azt állította róla, hogy finom. Az esti tábortűznél a napközben tanult dalokat újra át lehetett venni, de más, a gyermekek által ismertebb dalok is előkerültek. Este lefekvéskor a kicsik mesét hallgattak az őket kísérő felnőttektől, de volt olyan, aki a fáradtságtól már az első mondatnál elaludt.

   A második napon a reggeli után össze lettek kapcsolva a zenéhez szükséges eszközök, így kezdődhetett a táncoktatás. Először a táncoktatók mutatták meg tudásukat a „Szabolcsi cigánytáncok” terén, majd ki is tűzték célként, hogy ezt a gyerekek is be fogják mutatni az utolsó napon. A délelőtt három órája táncolással és daltanulással telt. Ebéd után a fiúk focizni mentek a közeli focipályára.

   Délután folytatódott a tánctanulás, miközben Nyíracsádról megérkezett két nevelőszülős család, akik azzal lepték meg a csoportot, hogy az autentikus cigánytánchoz egy autentikus cigány töltött káposztát főztek. És ez tényleg csak a főzésre korlátozódott, mert az előkészítést már otthon elvégezték saját hozzávalók adásával. Az estét ismét tábortűz fénye világította be, a gyermekzsivaj csak az éjszaka közepére csitult el.

   Szerda délelőtt és délután már a fellépésre készülődtünk. A gyermekeinket meglepetésként érte, hogy a Ham Ko Ham zenekar két tagja is meglátogatott bennünket, és felkérte a tábor résztvevőit egy kis közös éneklésre. A meglepetések sorát este még egy közös szekerezés is követte, ami szintén jó hangulatban zajlott le, mert a túra egész útvonalán énekeltek, nevetgéltek a gyermekek. Az esti csorba leves már túl soknak bizonyult az eddigi bőséges étkezés után, ezért másnap reggel a közeli Debreceni lakásotthonoknak is jutott belőle bőséggel.

  Csütörtökön nem csak a lányokon látszott az izgalom, de a fiúk is kíváncsian várták, vajon érkezik-e valaki a bemutatójukat megtekinteni. A gyerekekért érkező nevelőszülőkön kívül Gánicz atya is tiszteletét tette a családjával. Velük és a már itt lévő kísérő nevelőkkel (néhányan az itt dolgozók közül is megnézték a fellépést) együtt már egész szép számú nézőközönség is kialakult az udvar hűvösebbik szegletében. A műsor végét nagy taps fogadta, amit a gyerekek örömmel konstatáltak. Az ebéd elfogyasztása és a közös takarítás után már csak a hazautazás volt hátra, mint teljesítendő feladat.

 

 

                                                                        Tripsó Zoltán István

                                                                               táborvezető

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés