Élet az idősotthonokban
2020. 04. 03.

Hogyan telnek a napok a kijárási korlátozás idején?

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília már többször felhívta a figyelmet arra, hogy az idősotthonokban is kiemelten fontos az idősek védelme a koronavírus terjedésének időszakában. Ezért korábban már számos intézkedést hoztak, ilyen volt a látogatási tilalom bevezetése vagy a felvételi zárlat elrendelése. Most is azt kérik, hogy az idősotthonok területén ne legyenek csoportosulások. A "kijárási tilalom" pedig úgy értelmezendő, hogy az intézet kertjébe ki lehet menni, a fekvőbetegek szobáját pedig érdemes gyakran szellőztetni. Fontos a napi rendszeres mozgás, az egészséges táplálkozás és fontos a családtagokkal való - a személyes találkozást kizáró - kapcsolattartás telefonon vagy egyéb módon. A cél továbbra is az, hogy a járvány terjedését lassítsák. Az élet tehát nem áll meg az idősotthonokban sem, de vajon milyen változásokat hozott ez a rendelkezés magával? A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fenntartásában működő hajdúszoboszlói idősek otthonának intézményvezetője foglalta össze az elmúlt két hetüket.

Új szabályok bevezetése – online nagyszülők

Az Országos Tisztifőorvos látogatási tilalom bejelentésétől kezdve, vagyis március 9. óta valamennyi hozzátartozót felhívtak és tájékoztatták őket az aktuális rendelkezésről, emellett kérték az együttműködésüket. Az intézményvezető úgy véli, hogy a megfelelő tájékoztatásnak köszönhetően a lakók tudomásul vették és megértették az új szabályokat, melyeket kimondottan az ő egészségük érdekében hoztak meg.  Kibővítették az idősek elérhetőségét is, így igyekeznek pótolni a személyes kapcsolat hiányát: bizony, az ott élők most e-mailben vagy messenger alkalmazás segítségével társalognak a hozzátartozókkal. Több ellátottnak csomagot is küldenek be a szeretteik, amelyet megfelelő elővigyázatossággal és fertőtlenítéssel továbbítanak részükre.  Emellett a terápiás munkatársak is segítenek a vásárlásban és a különböző termékek beszerzésében.

Az egyéni gondozás kap nagyobb hangsúlyt

A mostani helyzetnek megfelelően igyekeznek kerülni a csoportosulásokat, betartva minden előírást és elővigyázatosságot. Leginkább az egyéni gondozásra fektetik a hangsúlyt, de kisebb csoportokat is ki tudnak alakítani, betartva a 1,5- 2 m távolságot: így próbálják hasznosan eltölteni a szabadidőt. Nagy segítségükre van az intézmény tömegkommunikációs eszköze, a hangosbemondó, ahol naponta többször szólítják meg a lakókat, akár egy közös imára is tudják így hívni őket. Az étkezéseket több csoportban bonyolítják le, a tömeges együttlét elkerülése végett. A jó idő beköszöntével kérik a lakókat, hogy többet legyenek a szabadban, az intézmény udvarán lehetőség van sétálni egyet, de akár az udvarrendezésbe is be tudnak segíteni, ha van kedvük.

Az ott dolgozók is új kihívásokkal találkoznak

A dolgozókra plusz terhet ró most: a fokozottabb figyelem, a gyakori testhőmérséklet mérés, a betegszobák - izolációs szobák kialakítása, a biztonságos működéshez szükséges eszközök beszerzése, ami időnként komoly kihívást is jelent. A kéz- és felületfertőtlenítés, fertőtlenítő takarítás minden munkatárs számára kiemelt feladat. A terápiás munkatársak helyzete vált egy kicsit nehezebbé a csoportfoglalkozások elmaradásával, annak ugyanis az volt az előnye, hogy egy időben egyszerre több ellátotthoz tudták eljuttatni a feladatokat. A gyógytornászok napi feladatvégzésében nagyobb hangsúlyt kap most a fekvő ellátottak légző tornája.

Hitükben megerősítve…

A lelkivezető, Fekete András atya igény szerint keresi fel a lakókat, akár gyóntatás-áldoztatás, akár a betegek utolsó kenetének feladása miatt, de folyamatosan küld nekik képes üzeneteket, plakátokat és vallásos gondolatokat is, hogy tovább erősítse hitüket ebben a nehéz időben.

Imádkozzunk, hogy minél hamarabb visszatérjen az élet a régi kerékvágásba, emellett kívánunk jó egészséget az otthon lakóinak, munkatársaik életére pedig Isten áldását kérjük!

Kerezsi Józsefné, intézményvezető

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés