Életünk az Evangéliumból - Február
2024. 02. 06.

Új, állandó havi rovatot indítunk, melynek címe: Életünk az Evangéliumból. Célunk, egy kicsit közelebb vinni görögkatolikus egyházunkat, a görögkatolikus értékrendet mindenkihez. Minden hónap első hétfőjén a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat lelki igazgatójának, Kapin István atyának tanító gondolataiban merülhetünk el, gondolkodhatunk, épülhetünk, meríthetünk erőt.

„Boldog ember, ki nema bűn útját járja és a zúgolódók székén nem ül.” 

Görögkatolikus Egyházunk alkonyati Istentiszteletén számos alkalommal megénekeljük az első zsoltár mély vágyát, melyben az ember boldogságának forrását keresi. Böjti időszakunk kezdete előtt néhány nappal természetesen jelenlévő szenvedély az Istenben való boldogság megtalálása. Egészen biztos vagyok abban, hogy miképp az életünk egészének, úgy az illő böjtnek is helyes célja a boldogság keresése. A boldogság apró megízlelése az élet váratlan részleteiben, a böjt csendes vonalaiban a megújulásra mindig kész élet reményét teszi valósággá bennünk. Igen, de hogyan élhetjük át ezt a boldogságot? Hogyan keressem? Hogyan ne essek silány élmények csábító csapdájába, a felszabadító tapasztalások helyett? Segítségünkre van kérdéseinkben a zsoltár vecsernyei változata: „Boldog ember, ki nem a bűn útját járja és a zúgolódók székén nem ül.” Nem tagadom, évekig ment el fülem mellett ez az ének anélkül, hogy komolyabban ráeszméljek a boldogság és a zúgolódás sajátos összefüggésére, bűn és zúgolódás cinkos barátságára. Szép lassan ébredtem rá, hogy a nyugalom és kiegyensúlyozottság hiányáért bennem a zúgolódásom felelős. Mint sok más ördögi dolog életünkben, úgy a zúgolódás is gyakran az ember igazságérzetére és az ebből fakadó méltóságtudatunkra épít. Meglepőnek tűnhet, de a fájdalmaink, az élet okozta sebeink, vagyis az emberi figyelmet és együttérzést méltán kiérdemlőnek vélt károsultságunk is nyughatatlan elégedetlenséget indíthatnak el bennünk. Komoly kísértés életvezetésünkben vagy talán vezetettlenségünkben megállni az élet papíron leírható igazságának keresésében.

 

Lelki igazgatónk, Kapin István atya ezen rovatát úgy rakja össze, hogy egy téma több részben jelenik majd meg, így ennek a folytatását március első hétfőjén olvashatják.

Palánki István

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés