Értetkőzés Máriapócson...
2020. 03. 15.

..csöndes megállással, főhajtással

Görögkatolikus vallási gyakorlatunkban jól ismert kifejezés az értetkőzés. Ezt rajtunk kívül más alig-alig érti. Kifejezetten Máriapócshoz kötődik, s azt a mozdulatot jelöli, amikor fölmegyünk a Kegykép elé, és annak másolatát, illetve az Istenszülő könnyeit száz évvel ezelőtt felfogó kendőcskét a tartóján át megcsókoljuk. Minthogy a koronavírus legfőképpen cseppfertőzéssel terjed, az ajkakkal érintett tárgyak különösen is lehetőséget adnak a vírus továbbadására. Ezért görögkatolikus egyházunk a járvány idejére ideiglenesen megváltoztatja ezen tiszteletadásunk gyakorlatát. Továbbra is fölmehetünk a kegyképhez, de nem találjuk ott az ereklyetartókat, így nem csókkal vagy érintéssel, hanem csak megállva, csöndes imádsággal fejezhetjük ki az Istenszülő iránti szeretetünket, hálánkat, nyújthatjuk át neki kéréseinket. A kegykép környezetét, följáróját s az egész kegytemplomot gyakori fertőtlenítéssel, folyamatos takarítással tartjuk tisztán. A zarándokokat is kérjük, hogy ők is legyenek ebben együttműködők. Köszönjük.

Ahol ikont vagy keresztet szoktunk csókolni, ott is javasoljuk, hogy ebben az átmeneti időszakban, hogy érintés nélkül, csöndes megállással, főhajtással fejezzük ki tiszteletünket.

Az óvintézkedések betartása mellett ugyanakkor mindezeknél fontosabb, hogy hitből fakadó, bizalommal teli imádsággal forduljunk a Teremtőhöz, hogy minél hamarabb vegye el tőlünk ezt a járványt, a betegek mihamarabb gyógyuljanak meg, a gyógyítóknak pedig legyen erejük ezen emberfeletti munka elvégzéséhez. Fogjunk össze tettben és lélekben, hogy a megváltozott körülmények közepette is a ránk jött veszedelem ne a széthúzást, hanem az összefogást erősítse bennünk!

Görögkatolikus Metropólia

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés