Farsang a Szent Lukács Görögkatolikus Idősek Otthonában
2024. 02. 09.

Farsangi mulatságot tartottak a hajdúszoboszlói Szent Lukács Görögkatolikus Idősek Otthona lakói és dolgozói február 8-án.

A farsangi ünnepkör vízkereszttől húshagyókeddig tart. Ennek az időszaknak nem csupán egyházi, hanem igen színes népi hagyományai is vannak. A régi paraszti családokban télen volt a legkevesebb munka, a hideg beálltával vágták le a hízókat, és a teli kamra nyújtotta bőség okán ezekben a hetekben tartották a legtöbb lakodalmat, mulatságot.
A régi hagyományoknak megfelelően, a vidéki lakodalom hangulatát próbálták felidézni az otthon lakói és dolgozói a mulatság során. A mennyasszony és vőlegény mellett megjelent a lakodalmak szóvivőjeként ismert nagyvőfély, a vőlegényt becsapni készülő bolondmenyasszony is. Az ügyes főzőasszonyok pedig igyekeztek a népes számú násznép éhségét csillapítani, hiszen teli gyomorral jobban esik mindenkinek a szórakozás.
A mulatozás során az otthonban élők mindent megtettek, hogy elűzzék a telet, hiszen már mindenki nagyon várja a tavasz beköszöntét.
A tél elűzése, a tavasz várása egyúttal a böjti időszak kezdetét is jelenti, és várjuk Jézus Krisztus feltámadásának ünnepét.

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés