Nagyböjt első aktusa a kiengesztelődés
"Te, amikor áldozatot akarsz bemutatni – mondja Jézus –, és eszedbe jut, hogy embertársadnak valami panasza van ellened, előbb békülj ki embertársaddal, aztán térj vissza és ajánld fel áldozatodat” (Mt 5,24).
A szent negyven nap akár tized-áldozatként is fölfogható – említette korábban Kocsis Fülöp metropolita, az év 365 napjának egy tizede. Úgy kell ezt fölajánlanunk, hogy kedves legyen az Úrnak. Ez nem lehet másként, minthogy előbb kiengesztelődünk mindenkivel. Ennek szép liturgikus kifejeződése, hogy a Nagyböjtöt kezdő vecsernye keretében a testvérek egymástól bocsánatot kérnek és békecsókot váltanak. Szép lenne, ha minden hívő mindenkihez odamehetne, de legalábbis a paptestvérek jó része összegyűlik a püspök köré, hogy egymás között elvégezzék a kiengesztelődésnek ezt a szép szertartását. Ezzel példát adva, hogy az egyes közösségekben, családokban is hasonló történjék. Sajnos a vírushelyzetre való tekintettel sajnos ez is másként lesz idén.
Recept ötletek a Nagyböjt idejére
Sokan vannak bajban, hogy ilyenkor, nagyböjtben mit is tegyenek a család asztalára. Az első hét a „Tiszta hétfő”-vel kezdődő ún. „Tiszta hét”, ekkor szigorú böjt van előírva, azaz nem lehet húst, sőt, semmilyen állati eredetű ételt fogyasztani (tej, tojás, vaj, tejföl, stb.). Szigorú böjt van Nagypénteken is. A többi héten a 40 nap alatt minden szerdán és pénteken tilos húst fogyasztani, viszont akkor már állati eredetű élelmiszert ehetünk. Íme, egy pár recept ötlet szigorú böjt idejére:
Céklaleves
Hozzávalók: 2 kg cékla, 2 sárgarépa, 1 zeller, 2 fej vöröshagyma, rozskenyér, babérlevél, bors, só, cukor, citromlé
Elkészítés: A nyers céklát mossuk meg, hámozzuk meg, majd nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Öntsünk rá előzőleg felforralt, langyos vizet, annyit, hogy ellepje, és fedjük be rozskenyérrel. Hagyjuk állni akár pár napra is, szűrjük le, a levét tegyük félre. A sárgarépából, a zellerből, a hagymából néhány babérlevél és pár szem feketebors hozzáadásával főzzünk zöldséglevest, szűrjük át, és adjuk hozzá a cékla erjesztetett levét. Sóval, kevés cukorral, citromlével ízesítsük!
Tepsis burgonya recept
Hozzávalók: 1 kg krumpli, ételízesítő ízlés szerint, fűszerpaprika ízlés szerint, bors, 0.5 dl napraforgó olaj
Elkészítés: A krumplikat megmossuk, és kicsit megkefélgetjük. (Amennyiben régi krumpli, megpucoljuk.) Ha kicsik, akkor felezzük, ha nagyobbacska, akkor elnegyedeljük a krumplikat. Egy tálban ételízesítőt, borsot és kevés pirospaprikát szórunk rá, összekeverjük. Növényi öntünk alá, beledobjuk a krumplikat, és először fólia alatt sütjük puhára, majd levesszük a fóliát, és pirosra sütjük.
Répasaláta almával
Hozzávalók: 3 db nagyobb sárgarépa, 2 db alma, 2 evőkanál darált dió, citromlé
Elkészítés: A sárgarépát vastagabbakra, az almákat vékony cikkelyekre vágjuk, az egészet jól keverjük el, szórjuk meg a darált dióval, és citromlével ízesítsük. Hasonló a feketeretek-saláta (40 dkg fekete retek, 1 közepes vöröshagyma, petrezselyem, só, olaj), elkészítése ugyanilyen egyszerű: vágjunk mindet apróra, keverjük össze, sózzuk, és locsoljuk meg egy kevés növényi olajjal. Rozskenyér illik hozzá.