Vízkereszt napjától a nagyböjt kezdetét jelentő hamvazószerdáig tart a farsang.
A kereszténység hódítását követően a farsangon átívelő és a nagyböjtig tartó időszak ünnepi eledelévé vált a farsangi fánk. Ennek többféle magyarázata is van. Egyrészt ennek a nehéz ételnek a fogyasztása biztosította a hívek számára, hogy szervezetük a húsvétig tartó nagyböjt megpróbáltatásait állja, másrészt - a hagyomány szerint -, minél többet eszünk farsangkor, annál több lesz a termés.
A debreceni Szent Matróna Görögkatolikus Ápoló-Gondozó Otthonban - a szokásoknak megfelelően -, a napokban a farsang eredetét, valamint a farsangi időszakra jellemző népi hagyományokat elevenítettek fel, aminek része, emlékezetes és ízletes pontja volt a farsangi fánk sütése is az intézmény ellátottjaival közösen.