Főzőtáborban vettek részt a gyerekek
2020. 08. 03.

A Debreceni és Nyírségi Gyermekvédelmi Központ beszámolója

2020. június 29. és július 2. között különleges élményekkel gazdagodtak a fiatalok. Főzőtáborban vehettek részt, íme a beszámolójuk:

Hétfő reggel izgatottan vártuk a gyerekeket és a felnőtteket a Bodaszőlői Pihenőházban. A szobákat elfoglalva megalkottuk a tábori szabályokat, bejártuk a tábor területét, majd 4 fős csapatokat alkottunk, mivel a vacsorát már a gyermekek készítették saját maguknak. A csapatneveket kiválasztva (Szakácsok, Muffin-nozók, Pörkölt nokedlivel, Győztesek, Séfek Séfe) kijelöltem a napi kis séfeket. Az ebédet követően „köret-alapanyag” felismerés következett, mely igazán érdekeltté tette a gyerekeket. Aztán kötényt vett fel mindenki, mely igazán csinosan állt a fiúkon és a lányokon is. A vacsorát (tárkonyos raguleves, palacsinta) már minden csapat maga készíthette el az indukciós főzőlapokon, illetve a tűzhelyeken. A főzés lépéseit egyszerre, irányítással végezték a csapatok, de minden résztvevőnek volt bőven feladata. Az esti tábortüzet azonban a nagy esőzés elmosta. Mivel a főzés fárasztó, így már 22 órakor elcsendesedett a gyerek sereg.

A keddi reggelit követően a napi séfek kihúzták, hogy milyen húsból (sertés vagy csirke) kell készíteniük a pörköltet. Voltak, akik bográcsban, és voltak, akik a tűzhelyen főztek. Az erdő hamar megtelt a finomabbnál finomabb illatokkal.  A tegnapi nagy esőzést követően a rendőrségi előadás elmaradt, az erdei utak ugyanis kevésbé járhatóak ilyenkor. A délután során a koktélkészítésé volt a főszerep, melyet mindenki igyekezett elsajátítani. Korábban séfként dolgozó fiatalember mutatta be a koktélozás fortélyait, s ő maga is kóstolta és dicsérte az ízletes pörköltöket. A vacsorát követően társasjátékozással, beszélgetéssel, és kártyázással telt az este.

A szerdai nap nagyon mozgalmas és élményekben dús volt. A reggelit követően fűszer felismeréssel melegítettünk be a déli ebéd elkészítéséhez, mely köménymag leves és chilis bab volt. A rántás elkészítése okozott gondot a csapatoknál, voltak, akik többször is előröl kezdték. A mai ebédet több vendégünk is megkóstolta, s minden csapat kiválóan megfelelt a mai kihívásnak. Az ebédet követően Szentesi Csaba atya története rázta fel a megfáradt kis szakácsaink gondolatait. A kellemes beszélgetést, s átszellemülést követően sem hagytam pihenni senkit, hiszen a délutáni desszerteket is el kellett készíteni. A csapatok mai séfei kihúztak egy-egy sütés nélküli receptet – főleg daráltkeksz volt az alapanyag-, melyhez semmilyen magyarázatot nem kaptak. Most recept alapján kellett dolgozniuk, de segítséget kérhettek a felnőttektől. Cukrászok is megirigyelhették volna azokat az elkészült sütiket, melynek győztese a sportszelet lett. Pihenés azon a lovas kocsin volt, mellyel az erdőben tehettek pár kört a gyerekek. A hamburgereket az esti vacsorához már a felnőttek készítették el. A sok evést követően volt egy kis disco, tánc, zene. Az esti filmnézés azonban nem is szólhatott volna másról, mint a főzésről és a szerelemről, azonban ezt követően még sokáig váratott magára az alvás. Sokat beszélgettek, nevetgéltek a gyerekek és persze a felnőttek is.

Az utolsó reggelen már nagy volt a kíváncsiság, nemcsak az ebédkészítés miatt, hanem ma végre kiderül az is, ki nyerte a hét szobatisztaság versenyét. A mai megmérettetés része, hogy minden csapat abból az alapanyagból kellett főzzön, ami a hűtőben volt, és ami megmaradt, úgyhogy ehhez a héten elsajátított tudást használták. Így készült: gyümölcsleves, zöldség leves, köménymag leves, rántott hús rizzsel, burgonyával, tejberizs gyümölcsökkel. Segítséget itt is kérhettek a csapatok, de leginkább a séfek irányították a folyamatot. A finom ebédek elfogyasztását követően az eredményhirdetések, díjak kiosztása előtt azonban tudáspróbát kellett írniuk a héten tanultakból. Jól sikerültek, ami azt tükrözi, hogy a kis szakácsok felkészültek arra, hogy családjukban is elkészítsenek egy-egy ételt.

A tábor zárás során nem győztük a „leg-ek” díját kiosztani: a legkreatívabb, a legsegítőkészebb, a legszebben dolgozó, a legízletesebb. A hét folyamán senki nem lustálkodott és unatkozott. A gyerekek nagyon kreatívak és ügyesek voltak, minden felnőtt nagyon büszke volt rájuk. Kisebbek - nagyobbak egyaránt kivették a munkából a részüket, legyen az zöldséghámozás, húsdarabolás, panírozás, sütés, mosogatás, takarítás. A szabályokat betartották, az eszközöket szépen, rendeltetésszerűen használták. Sokat tanultak, egymással türelmesek voltak. Volt a táborban sok nevetés, barátságok kötődtek, még a felnőttek is tanultak olyan dolgokat a főzés terén, amit eddig nem ismertek. Egy dologban mindenki egyetértett: ez a tábor nem alkalmas fogyókúrázók részére.

Köszönöm mindenkinek, hogy ez megvalósulhatott!

Mester Viktória, táborvezető

A program az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósult meg.

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés