Gánicz László atya gondolatai Nagyhétre
2020. 04. 07.

Vajon mi tudjuk egymásért a saját keresztünket hordozni?

Nem egyszerű napokat élünk a koronavírus terjedése miatt, nemcsak itthon, de az egész világon küzdenek az emberek, családok, idősek és fiatalok a bezártsággal. Ráadásul közeleg a legfontosabb keresztény ünnep, a Húsvét, Jézus Krisztus feltámadásának emléke. Az idei Nagyhetet és a feltámadás napját is szeretteink közelsége nélkül kell átélnünk. Még a húsvéti népszokások, a családlátogatások és a locsolkodás is elmarad, hiszen kijárási korlátozás van életben Magyarországon. Éppen ezért a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat lelkivezetője, Gánicz László atya osztja meg velünk gondolatait az ünnep előtt…hogy könnyebb legyen. Mindenkinek.

Dicsőség Jézus Krisztusnak! 

A Nagyhét napjain az evangéliumok segítségével átimádkozzuk, átelmélkedjük, átéljük újra Jézus szenvedéstörténetét. Alázatos szeretetére példát ad nekünk a titkos vacsorán a tanítványok lábának megmosásával, Júdás elárulásának, a megaláztatásoknak, a kigúnyolásoknak, a megostorozásnak és a kereszthalálnak eltűrésével. Ő saját keresztjét egészen a Golgota hegyéig hordozta, hogy megnyissa számunkra az Élet kapuját. Tőlünk, az Őt követőktől is ezt kéri: "Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét és kövessen." (Mt. 16,24)  

De mi is az én keresztem, azaz mi is az én feladatom? 

Jelen helyzetben a Mária ünnepek evangéliumi szakaszát kell magunk elé idézni. Márta és Mária vendégeli meg Jézust, s Márta jó gazdasszonyként szorgoskodik, hogy minden rendben legyen. Mária pedig ül Jézus lábainál, s látszólag semmit sem téve hallgatja Krisztus tanítását. Ezekben a veszélyes időkben ezt a két "keresztet" kell hordoznunk. Van, akinek sokakról kell gondoskodnia, Mártához hasonlóan szorgalmatoskodnia kell a szolgálatban, hogy minden rendben legyen azokkal, akik csak rájuk számíthatnak. És sokan vannak, akik látszólag semmit sem téve, otthon kell, hogy maradjanak, mert rájuk otthon van szükség. Mindkettő keresztet nehéz cipelni. Aki szolgálatot teljesít, kell, hogy gondoskodjon a rábízottakról, vigyáznia kell saját és rábízottak egészségére, dacolnia kell az időjárás viszontagságaival és tudnia kell szeretettel hazaérkezni. Aki otthon van, onnan dolgozva, gyermekei oktatását segítve, a bezártság nehézségeivel megküzdve kell, hogy tudjon szeretettel imádkozni mindenkiért. Egyik sem egyszerű, de most muszáj megtagadnunk magunkat, s felvennünk a saját keresztünket. Akinek mennie kell, bármennyire is szeretne otthon maradni, mennie kell. Aki már alig várja, hogy kimozduljon a négy fal közül, annak most otthon kell maradnia. Mert most ez a mi keresztünk, ezt kell hordoznunk, mert ez segít minket az Élet felé, melyért Jézus életét adta a kereszten. 

Ő meghozta értünk ezt az áldozatot, vajon mi tudjuk egymásért a saját keresztünket hordozni?

Gánicz László, görögkatolikus lelkivezető

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés