Gasztronómiai utazáson vehettek részt a hajdúszoboszlói Szent Lukács Görögkatolikus Idősek Otthona lakói és dolgozói 2025. április 17.-én. Az ízutazás során megismerhették és meg is kóstolhatták azokat az ételeket, élelmiszereket, melyeket a Jézus korabeli emberek is fogyasztottak étkezéseik alkalmával.
Az akkori emberek olyan alapanyagokat használtak, melyek helyben is megteremtek, szezonálisan termő növények voltak, illetve aszalással, sózással tartósították azokat. Zömében friss vagy aszalt gyümölcsök, zöldségfélék, magvak, gabonafélék kerültek az asztalokra, a legtöbb család nem evett húst, csak ünnepeken.
A Biblia 4 gabonafajtát jelöl meg, melyet sütéshez használtak: a búzát, árpát, tönkölybúzát és kölest. Kenyeret elsősorban búzából és árpából sütöttek, a kelesztett kenyérnél sokkal gyakoribb volt a lepénykenyér, ami pusztán lisztből, vízből és sóból készült, és nem volt szabad vágni, csak törni.
A Szentföld második legfontosabb növénye volt a szőlő, egyrészt a borkészítés miatt, másrészt nagyon jól lehetett aszalással tartósítani.
Nagyon kedvelt volt a Genezáreti-tóból, vagy a Jordán folyóból kifogott hal, hiszen sokan halásztak hálóval Jézus idejében. Juh, kecske, de olykor teve tejet is fogyasztottak, és már ismerték a sajt és a vaj előállítási módját.
Fontos édesítőszer volt a vadméhek által gyűjtött méz, de előszeretettel készítettek datolyából, magvakból és gyümölcsökből is édességeket.
Hajdúszoboszlói intézményünkben az ételek elkészítését, előkészítését a mentálhigiénés csoport tagjai vállalták, így kerülhetett fel az asztalra kovásztalan kenyér, lepénykenyér, mézes dió és különféle zöldségalapú krémek.