Gyakorlati helyszín lett a Korai Fejlesztő Központ
2020. 07. 21.

2020-tól új gyakorlati hellyel bővült a Debreceni Egyetem kínálata

A Debreceni Egyetemen 1999 óta folyik gyógytornászképzés, kezdetben önálló szakként, majd 2006 óta az ápolás és betegellátás alapszak gyógytornász szakirányaként. A tanszék célja, hogy olyan nemzetközi szintű szaktudással és gyakorlati felkészültséggel rendelkező gyógytornászokat képezzen, akik tevékenységükkel érdemben támogatják az egészség fejlesztését, a betegségek megelőzését, gyógyítását és a beteg egyének rehabilitációját.

A gyógytorna anatómiai és funkcionális alapokra épített komplex mozgásforma. Irányított gyakorlatokkal, egymásra épített elmozdulásokkal növelhető az izmok nyújthatósága, flexibilitása. A gyakorlatok összeállítása függ az egyéni problémáktól, személyre szabottan állítható össze, figyelembe véve a betegségek egymásra gyakorolt hatásait is. Lehetőség van csoportos formában végezni a gyakorlatokat, melyet a gyógytornász határoz meg.

2020-tól új gyakorlati hellyel bővült a Debreceni Egyetem kínálata, ezentúl a Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központban is részt vehetnek a hallgatók gyakorlati képzésen. Somlyainé Pethő Szilvia Ágnes, gyógytornász elmondta: jelenleg négyen vannak náluk gyakorlaton, egyéni és csoportos terápiákat figyelnek meg, szülői beleegyezéssel és persze terapeuták felügyelete mellett. Szerinte azért is jó, hogy a görögkatolikus intézménybe jöttek az egyetemi hallgatók, mert az itt kezelt gyerekek igen széles spektrumú életkorral és diagnózissal vannak jelen, ezáltal nagyobb rálátásuk lehet az itt folyó munkára. A gyakorlat második hetében már kisebb feladatokkal bízzák meg őket, összeállíthatják a csoportos tornáknál a pályákat, és akár végig is vezethetik a gyerekeket rajta, emellett a masszázst is kipróbálhatják a gyerekeken – szintén szülői engedéllyel.

Véleménye szerint a gyógytornász szakma igen közkedvelt az utóbbi időben, de észrevehető, hogy országos szinten kevesebb a gyermekekkel foglalkozó szakember.  Ennek elsődlegesen az lehet az oka, hogy egy felnőttel könnyebb a közös munka, meg lehet mondani nekik, hogy mi a feladatuk a torna során. A gyerekeknél viszont első körben el kell nyerni a bizalmukat. Egy egyévesnek nem lehet diktálni, megint más egy 2-3 éves, esetleg már óvodás gyerek, hiszen őket bizonyos eszközökkel - akár játékokkal – könnyebben rá lehet venni a közös munkára, így segítve a mozgásfejlődésüket. „Úgy gondolom, hogy a torna során sikerélményünk van, akkor az sokkal nagyobb, mint a felnőttek terápiája során.” - fogalmazott a szakember.

A Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központot választotta gyakorlati helyszínnek Osváth Zsófia, Vaskó Anita és Márton Nikolett is. Ők a debreceni egyetem hallgatói, most fognak végezni. Mint mondták, nagyon sok jót hallottak már erről az intézményről és az itt dolgozó gyógytornászokról is, ezért esett a választásuk a görögkatolikus központra. Egyelőre csak megfigyelést végeznek egy héten keresztül, a második héten már besegíthetnek a munkába. Elsősorban tapasztalatot szeretnének itt szerezni, hogy a későbbiekben ne féljenek a gyerekektől, szeretnék ellesni a játékosság fortélyait, hiszen látják: nem is olyan egyszerű ez a szakma. Az egy hetes tapasztalatuk alapján kijelenthető, hogy sokkal barátságosabb és családiasabb itt a légkör, mint más intézményben. Hiszen ha sok a beteg és kevés a gyógytornász, akkor nehezen tudnak a szakemberek az egyetemi hallgatókra figyelni, itt azonban ilyen probléma nem fordul elő.

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés