Gyógyító háziállatok
2022. 03. 07.

Az állatterápia vagy állatasszisztált terápia olyan foglalkozás, amikor a terapeuta (gyógypedagógus, gyógytornász, logopédus) és a terápiás állat felvezetője különféle állatok alkalomszerű közreműködésével végzi a gyógykezelést vagy beteg- és idősgondozást. A hajdúszoboszlói Szent Lukács Görögkatolikus Idősek Otthonában is terápiás segítőkutya és gazdája tartott foglalkozást a napokban.

A két éve kialakult járványhelyzet miatt hosszú hónapokon át korlátozottak voltak a kapcsolattartás lehetőségei, visszafogottabbá váltak a közösségi programok, ami még inkább rontotta az ellátásra szoruló, legtöbbször krónikus betegséggel küzdő idős lakók fizikai és mentális állapotát. Ezért is várták nagy izgalommal március 3-át a hajdúszoboszlói Szent Lukács Görögkatolikus Idősek Otthonában, amikor különleges vendég érkezésére készültek lakók és dolgozók egyaránt.

Nagy volt az idős lakók öröme, amikor a kapuban megjelent Queen, a terápiás segítőkutya. Mindenki simogatni, babusgatni szerette volna, miközben sorra felidézték régi kutyás emlékeiket, sokan, még több évtized elteltével is élénken emlékeztek kutyusuk nevére, szokásaira, észrevehető volt, hogy érzelmileg mennyire kötődnek még mindig egykori kis kedvencükhöz.

Köztudott, hogy a kutyák közelsége, simogatása pozitív hatással van az idős emberek mentális egészségére, hatására csökken a fájdalomérzet, enyhülnek a szorongásos panaszok. A terápiás kutyusokkal való foglalkozás enyhíti a depressziós tüneteket, javul a keringési rendszer, normalizálódik a vérnyomás. Mindemellett az idős emberek életébe pozitív változást hoz, színesebbé teszi napjaikat, érdeklődésük kitágul, ezáltal társas kapcsolataik kiszélesednek, nyitottabbá, elfogadóbbá válnak.  A kutya egyfajta motiváló erő, akinek a segítségével a különböző feladatok elvégzése szórakozássá, fejlesztő kikapcsolódássá válik.

Ez lehet az oka annak, hogy a napjainkban egyre inkább használatossá válik az állatasszisztált terápia idős otthonokban is. 

-Mi is azzal a céllal kerestük meg a Kutyaköztársaság vezetőjét, hogy terápiás kutyáik közreműködésével fejlesszük, szinten tartsuk lakóink kommunikációs és koncentrációs képességeit, javítsuk közérzetüket, kicsit kizökkentsük őket a hétköznapi rutinból. Elképesztő volt látni, hogy mennyire megváltozott időseink arca, amikor egy ilyen barátságos, szőrös kis szeretetgombóc közelébe kerültek. Az egyórás foglalkozás végén mindenki nagy mosollyal, élményekkel telve hagyta el a helyiséget, nagyon várva már a következő alkalmat – tájékoztatott Gecséné Valter Gyöngyi, a hajdúszoboszlói Szent Lukács Görögkatolikus Idősek Otthona intézményvezetője.

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés