Hagyományos pászkasütés
2023. 04. 10.

A görögkatolikus húsvéti szokáskörön belül a megszentelt ünnepi kalács, a pászka gazdag szakrális telítettsége miatt mintegy az ünnep jelképévé vált. Ez a szakrális telítettség az oka annak, hogy a pászka számos szokásszerű cselekvést, vallásos képzetet vonzott magához. A népi szemlélet amellett, hogy szentelményként tiszteli a pászkát, a megszentelt kalácsot az eucharisztiához közelállónak tekinti és gyakran Krisztus testének jelképét látja benne.

Az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ telephelyein – Hajdúdorogon és Hajdúnánáson -, immár hagyománnyá vált, hogy nagyhéten az intézmény lakóival közösen készítjük a hagyományos hajdúdorogi húsvéti pászkát.

A görögkatolikusok húsvéti pászkát búzalisztből gyúrt, kelt tésztából készítjük. A folyamatot közösen, egyszerre végeztük (fohásszal), amely nagyon fontos, mivel a pászka minden egyes részének jelentése van, mely Krisztushoz kötődik.

„Elkezdem a pászkasütést és Krisztusom, te igazi Pászka segíts a munkámban!

Az Ószövetségben elrendelt kovásztalan kenyér jelképéül leteszem ezt a lepényt Krisztusom a te kínszenvedésedre emlékezve. Megcsúfolva, megostorozva és tövissel való koronázásodra teszem – e töviskoszorút.

A Szent kereszt jeléül teszem ezen tésztákat keresztbe.

A te Szent Öt sebed emlékére, ezen rózsákat helyezem.

És az egész emberiség bűneiért mely téged körülvett teszem ezen a perecet.

Így elkészült a pászka mely szent sebeidben lobogott fel.

A dicsőítő pálma szent emlékére teszem- e cicurka barkáit.

A te dicsőítő feltámadásodra Ámen.”

Bedagasztottuk a kalácsot, majd pihentetés után a tepsi közepére egy cipó nagyságú tésztát tettünk – ez jelképezte Jézus testét. Második lépésként Krisztus teste köré kétfonatú tésztát helyeztünk körbe – ez jelképezte a töviskoszorút. Majd kétszer hármas fonatot készítve, keresztbe ráhelyeztük a testre – ez jelképezte a keresztfát. Ezután egy hosszabb kétágú fonást készítve körülvettük a tésztát – ez jelképezte az ostort. Közben öt kisdarab tésztát nyújtottunk csíkokra, melyet szalonnaszerűen bevagdostunk, majd összetekertük rózsaformába. A kereszt négy sarkára és közepébe helyeztük – ez jelképezte Jézus öt sebét.

A közös pászkakészítéssel is igyekszünk ráhangolódni a nagyhét eseményeire, amely Krisztus kereszthalálában és feltámadásában csúcsosodik ki. 

 

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés