Hajdú-Bihar megye egyik legnagyobb idősek otthonának lett fenntartója a Szent Lukács Szeretetszolgálat
2019. 02. 11.

Február 1-jétől a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat vette át az államtól a hajdúszoboszlói Dermák Kht Idősek Otthona és Módszertani Intézmény működtetését, így ettől fogva már Szent Lukács Idősek Otthonának hívják.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya február 8-án kért áldást az intézmény lakóira, dolgozóira.

1964-ben adták át Hajdúszoboszlón, a Hőforrás utca 105. alatt a 240 férőhelyes idősek otthonát. 190 szépkorú és 50 pszichiátriai beteg teljes körű ápolását, gondozását végzik itt. Az otthonban dolgozók olyan fizikai, mentális, életvezetési, egészségügyi ellátásban igyekeznek az időseket részesíteni, ami szociális, testi, szellemi állapotuknak megfelel.

 

A Szent Lukács Szeretetszolgálatnak régi vágya teljesült azzal, hogy idősotthon működtetésre Hajdú-Bihar Megyében is kapott lehetőséget, ezzel – a máriapócsival és gacsályival együtt – háromra nőtt számuk. 

 

Február 8-án Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya, Seszták István helynök atyával, Fekete András hajdúszoboszlói parókus atyával és Gánicz László atyával közösen szentelte meg a hatalmas intézményt.

 

A főpásztor elmagyarázta az itt élőknek, hogy az áldás – ami latinul és görögül jó mondást is jelent – Istennek a szavát hordozza. „Az Isten mindenkihez szól, csak nem mindenki figyel rá. Aki pedig meghallja a szavát, aki követi, annak megváltozik az élete. Hogyha valaki Isten nélkül él, az istentelen, áldatlan élet. De amikor megáldjuk az Isten szavát, kimondjuk az imádságban, akkor kezd minden rendeződni, minden a helyére kerül.” – hangsúlyozta Fülöp atya és kedves köszöntőjét azzal egészítette ki, hogy szép világunkban Isten legcsodálatosabb alkotása maga az ember, nem számít milyen korban is van éppen. Az idős ember is megszépülhet, ha az Isten áldása van rajta, hiszen az az imádkozó ember az Isten jelenléte által lesz igazán ragyogó.

 

„Azáltal, hogy görögkatolikussá lett az intézmény, Isten áldását minden nap lehívjuk. A fizikai fájdalom nem biztos, hogy el fog múlni, de a léleknek biztosan nagyon jót tesz majd az ima” – zárta gondolatait Fülöp atya.

 

A szertartás végén Ungvári Sándor, a Szent Lukács Szeretetszolgálat igazgatója szólt néhány szót az ellátottakhoz, akiktől azt kérte fogadják a változást nyitott szívvel, hallják meg azokat az iránymutatásokat, amiket megfogalmaznak és lássák meg azokat a pozitív változásokat, amik a jövőben be fognak következni.

 

Lesz teendő bőven, hiszen a több mint ötvenéves épület több szempontból is felújításra szorul, amit pályázati forrásból fokozatosan fog felújítani a Görögkatolikus Egyház. Az infrastrukturális fejlesztések mellett a humánszolgáltatás terén is lesznek előrelépések.

 

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

 

 

 

 

 

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés