Házszentelés a Szeretetszolgálat fenntartói irodájában
2022. 01. 10.

A keresztény hagyományoknak megfelelően - vízkereszt alkalmából - került sor a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fenntartói irodájának házszentelésére.

Vízkereszt alkalmából, Gánicz László Balázs atya szentelt vízzel hintette meg a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fenntartói irodájának helyiségeit és közösen imádkozott a munkatársakkal, Isten áldását kérve életükre, munkájukra.

A házszentelés szertartása során László atya a Szentírásból Jézus megkeresztelkedését Máté evangéliumából (Mt 3,13-17) idézte:  „Akkor Jézus eljött Galileából a Jordán mellé Jánoshoz, hogy megkeresztelje őt. De János igyekezett visszatartani: »Nekem van szükségem arra, hogy megkeresztelkedjem általad, és te jössz hozzám?« Jézus azonban ezt válaszolta neki: »Hagyd ezt most, mert így illik teljesítenünk minden igazságosságot.« Akkor engedett neki. Miután Jézus megkeresztelkedett, mindjárt feljött a vízből, és íme, az ég megnyílt neki, és látta az Isten Lelkét, mint galambot leereszkedni és rászállni. És íme, egy hang hangzott az égből: »Ez az én szeretett fiam, akiben kedvem telik. «”

László atya az ige tartalmi kifejtésében kiemelte, hogy a történetben maga az Isten fia jelenik meg, aki arra ösztönzi Keresztelő Jánost, hogy ne legyen annyira makacs, keresztelje meg őt.

- Nekünk, embereknek is szükségünk van ehhez hasonló apró lökésekre az életünkben, amelyek olykor - sajnos - egy-egy pofon, nehéz élethelyzet formájában jelennek meg, hogy tovább tudjunk lépni. Néha pedig pont arra van szükségünk, hogy a másik embert egy kedves szóval, egy öleléssel, esetleg egy mosollyal próbáljuk előrébb „mozdítani” – fogalmazott László atya, majd  szólt arról, hogy a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat munkatársainak tevékenysége az az apró „pöccintés” , ami ahhoz szükséges, hogy a rájuk bízott embereket, vagy a segítségre szorulókat egy „beragadt” élethelyzetből kimozdítsák.

Ezt követően László atya szenteltvizet hintett a munkatársakra és az iroda helyiségeire.

Vízkereszt ünnepén, január 6-án három napkeleti bölcs érkezett Betlehembe, hogy kifejezzék hódolatukat az újszülött Jézusnak. Aranyat, tömjént és mirhát ajándékoztak a kisdednek, erre a tömjénezés szertartásával emlékezünk. Harminc évvel később Jézus megkeresztelkedett a Jordán folyóban, és elkezdett tanítani. Keresztelkedésének emlékére keleten ezen a napon osztották a keresztség szentségét. Az ünnep harmadik evangéliumi jelenete egy csodatétel: Jézus édesanyja kérésére borrá változtatta a vizet a kánai menyegzőn. Mivel jelenlétével kitüntette, megszentelte a házat, innen ered a házszentelés hagyománya.

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés