Jónak lenni, jót tenni - festészettel, irodalommal
2022. 12. 08.

Légy, költészet! címmel zenés irodalmi estet tartottak Debrecenben, ahol Ószabó István költő verseit a szerző és Pitti Katalin operaénekes, kiváló művész - archaikus imádságokat is énekelve - adta elő.

Telt ház volt december 7-én este Debrecenben, a Myra Kávézóban, ahová a vendégek ezúttal nem testi, hanem szellemi táplálék reményében érkeztek. A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat és annak debreceni intézménye, a Szent Matróna Görögkatolikus Ápoló-Gondozó Otthon együttes szervezésében tartották Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekes, kiváló művész és Ószabó István költő, író, festő közös estjét Légy, költészet! címmel. A program csatlakozott a Jónak lenni jó! adománygyűjtő akcióhoz, melynek az idei évben a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a  kedvezményezettje. A zenés irodalmi est szervezését ezért is vállalta fel a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat és annak debreceni intézményegysége, mert a Szent Matróna Görögkatolikus Ápoló-Gondozó Otthonban az önálló életvitelre már nem képes, látásfogyatékossággal élő embertársaink intézményi ellátásáról is gondoskodnak.

- A meghívást azért fogadtuk el, mert a Jónak lenni jó! akcióban is adni kell. Mindig adakozni kell. Az élet akkor ér valamit, ha tudunk adni, s nem várni cserébe semmit. Én úgy gondolom, ha tehetek valakiért, de nem teszem meg, akkor bűnt követek el. A jó Isten azért ad az egyik embernek többet valamiből, mert a másiknak annyival kevesebb jut - mondta a Liszt Ferenc-díjas operaénekes, kiváló művész, aki szólt arról is, hogy művészetében fontosnak tartja, hogy örömet és gondolatgazdagságot is át tudjon adni. – A mi műsorunk nem egy könnyű, szórakoztató program, hanem gondolkodásra ösztönzi a hallgatóságot. Ószabó István nem ír könnyű verseket, de igyekszünk úgy elmondani azokat, hogy mindannyian megértsék – fűzte hozzá Pitti Katalin.

A költő istenes verseiből összeállított irodalmi műsor az idei költészet napjára készült, s azóta több településen, különböző helyszíneket mutatták be. Az esten Ószabó István verseit a két művész felváltva szavalta, s azokat Pitti Katalin archaikus imádságokkal, énekversekkel színesített, melyet szárnyaló hangon, megragadó átéléssel „adott át” a közönségnek.

- Attól a perctől, amikor rádöbbentem, hogy csak a költészet révén léphetek ki némaságomból, mindenre elszántan csak költő akartam lenni. Hittem Istenben. Hittem az életben. Hittem önmagamban. Isten nélkül a költészetnek nincs értelme. Azért írok, hogy a szépség és a művészet által az emberek közel kerüljenek egy magasabb rendű világhoz. Isten országához – mondta Ószabó István a kulturális eseményen.

Az esthez kiállítás is társult, amelyen Ószabó István munkáit tették közszemlére, egyet közülük – a Virágvasárnap című alkotást – árverésre bocsátották, melyet a közönség soraiban helyet foglaló Sipos László 100 000 forintért vásárolt meg. A vevő azonban nem tartotta meg a festményt, hanem a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálatnak ajánldékozta.

Pitti Katalin és Ószabó István közös estjén a belépés díjtalan volt, de (pénz)adományokat elfogadtak, amelyet a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat átutal a Jónak lenni jó!  adománygyűjtő akció számlájára.

A zenés irodalmi est végén Kapin István atya, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat lelki igazgatója és Kovácsné Kucskár Judit, a Szent Matróna Görögkatolikus Ápoló-Gondozó Otthon vezetője mondott köszönetet a művészeknek debreceni fellépésükért.

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés