Kibővült a látogatási tilalom
2020. 03. 18.

Most már kijárási tilalom és felvételi zárlat is életbe lépett

Mint arról már korábban beszámoltunk, látogatási tilalmat rendelt el az országos tisztifőorvos Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményében az új koronavírus miatt – közölte korábban a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A tilalom – a koronavírus terjedése miatt – most (2020. 03. 17-étől) kibővült visszavonásig. Ez azt jelenti, hogy látogatási tilalom van Magyarországon működő valamennyi szakosított szociális intézményben, a gyermekvédelmi szakellátásban, a javítóintézetekben, a családok és gyermekek átmeneti otthonaiban, továbbá kijárási tilalom is van ezen intézményekben.

Ugyancsak 2020. 03. 17-től felvételi zárlat van – az éjjeli menedékhely kivételével – a bentlakásos szociális intézmények esetében a járványügyi veszélyhelyzet miatt.

A szociális intézményekben életbe lépett látogatási tilalom az országos tisztifőorvos keddi határozatán alapul – írta az MTI, hozzátéve: az Emmi által készített szakmai protokoll - amely a http://szocialisportal.hu címen érhető el - segíti a szociális alapellátásban dolgozók munkáját.

Ennek megfelelően a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fenntartásában működő valamennyi szakosított szociális ellátást nyújtó és gyermekvédelmi intézményben is látogatási és kijárási tilalom van érvényben. (Ez olyannyira szigorú, hogy a látogatási tilalom alól felmentés nem adható, kizárólag a végstádiumban lévő betegektől való elbúcsúzás a kivétel ez alól. Az intézményt elhagyni pedig az országos tisztifőorvos határozatában rögzített esetekben, intézményvezetői külön engedéllyel lehet.)

A látogatási és kijárási tilalom a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat következő intézményeit érinti:

  • Debreceni és Nyírségi Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ
  • Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ
  • Szent Lukács Görögkatolikus Integrált Szolgáltató Központ – Szakoly
  • János Pál Pápa Idősek Otthona – Máriapócs
  • Szent Anna Görögkatolikus Idősek Otthona – Gacsály
  • Szent Simeon Görögkatolikus Idősek Otthona – Gacsály
  • Szent Lukács Görögkatolikus Idősek Otthona – Hajdúszoboszló

Általános elv a sokkal körültekintőbb higiénia és a minél kevesebb személyközi kapcsolat, a nagy létszámú szolgáltatási formák átalakítása és az egyszerűbb adminisztráció. A szigorúbb intézkedések célja, hogy hatékonyabb és biztonságosabb legyen a szociális ellátások minden formája.

A járvány miatt kihirdetett egészségügyi veszélyhelyzet a szakemberektől a korábbinál jóval nagyobb erőfeszítéseket és áldozatot követel, különösen igaz ez a szociális intézményekben, a legkiszolgáltatottabb és magukra hagyott emberek mellett és a nagyobb közösségekben szolgálatot teljesítőkre. A szociális területen dolgozók felkészülten és fegyelmezetten segítik a koronavírus-járvány idején is a legveszélyeztetettebb emberek életét a nap 24 órájában. Az idős- és a hajléktalan ellátás is az egyik legkockázatosabb terület a koronavírus elleni küzdelemben, ahogy fokozott erőfeszítést kíván a járvány idején a fogyatékos és gyermekvédelmi intézményekben, a nagyobb közösségekben való helytállás is - fogalmaztak. A szociális szakma legnagyobb szervezetei állandó kapcsolatban állnak a szociális államtitkársággal, hogy a legváratlanabb helyzetekre is azonnal reagálhassanak, ezzel is mérsékelve a járvány kockázatait, veszélyeit. A szociális területen ellátottak igényeit a leginkább a helyi közösségek ismerik és tudják kezelni, épp ezért a szociális terület ellátása elsősorban önkormányzati feladat. A szociális szolgáltatók túlnyomó többsége egyházi, önkormányzati vagy civil fenntartású - áll a szaktárca közleményében.

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat az idősek védelmében nyomatékosan kéri a tilalommal kapcsolatos intézkedések tiszteletben tartását!

Köszönjük együttműködésüket!

MTI/Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés