Nagyböjt első péntek estéjén Tíró Szent Tivadar emléknapján szokás fogyasztani az ekkor megáldott kolliva/kolliba nevű főtt búzából és aszalványokból készült ételt.
Ennek az V. századra visszamenő szokásnak az az alapja, hogy az említett szent ennek az ételnek a készítését javasolta a böjtölő keresztények számára. Ezt az édességet jelképesen értelmezhetjük Isten bátorításaként is a böjt küzdelmei közepette, hogy szembe tudjunk nézni gyarlóságainkkal és legyen kedvünk megtenni a jót.
Az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ telephelyein is készítettünk kollibát, melyet lelki vezetőink megszenteltek. Így az itt élő ellátottak és munkatársak is megkóstolhatták ezt az ízletes böjti édességet, mely mindenkinek nagyon ízlett.
az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus
Szociális Szolgáltató Központ
munkatársai