Legeza Györgyre emlékeztek Újszászon
2024. 05. 04.

A parasportolónak emlékhelyet is állítottak a Szent Márton Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ udvarán.

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fenntartásában működő központ egy varázslatos helyen található, Újszászon, a régi Orczy-kastélyban. A magával ragadó parkerdő méltó környezet arra, hogy emléket állítsanak Legeza Györgynek. Május elején gyűltek össze azok a résztvevők, akik együtt szerették volna tiszteletüket tenni a pszichológus élete és munkássága előtt.

/uploads/2024/05/image012.jpg

Az ünnepségen jelen volt Kocsis Fülöp metropolita, Pócs János képviselő, Dobozi Róbert, Újszáz polgármestere, Ungvári Sándor, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat igazgatója, Legeza György családtagjai és a szeretetszolgálat intézményvezetői, munkatársai.

„Bár személyesen nem ismerhettük őt, megismerve életrajzát, emléke vitathatatlanul méltó arra, hogy életének fontosabb állomásait felidézzük” – kezdte Kovács Anett, az intézmény vezetője. Felidézte, hogy Legeza György, országos bajnok, paralimpikon Sátoraljaújhelyen született, hatgyermekes görögkatolikus lelkészcsalád ötödik gyermeke volt. Édesapja példája nyomán ő is lelkészi pályára készült. Tanulmányai megkezdése előtt azonban behívták sorkatonai szolgálatra Lentibe, ahol egy hivatásos katonatiszt az őrszobában pisztollyal meglőtte. A golyó áthatolt a gerincén és életét csak több műtéttel sikerült megmenteni, de örökre megrokkant. Így tanulmányait a hittudományi főiskolán nem tudta megkezdeni. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen pszichológusi diplomát szerzett, 1986 és 1988 között az Újszászi Elmegyógyintézet pszichológusa volt.

1989-től lett versenysportoló. A közép- és hosszútávú kerekesszékes versenyzés többszörös magyar bajnoka volt. Hétszer teljesítette a Bécs–Budapest Szupermaratont, 56-szor a maratont és 31-szer a félmaratont. Részt vett az 1996-os atlantai paralimpiai játékokon. 2022-ben helyezték örök nyugalomra a Debreceni köztemetőben.

/uploads/2024/05/image016.jpg

Pócs János, országgyűlési képviselő a döntések súlyát és fontosságát emelte ki köszöntőjében. „Nyilván hozunk jó és rossz döntéseket is az életünkben” – kezdte. „Meggyőződésem, hogy jó döntés, amikor azt mondjuk: a legfontosabb intézmények, a legfontosabb ügyek kerüljenek egyházi fenntartásba, mert a politikusok jönnek-mennek, aztán mindent újrakezdenek. Egy szociális intézmény, az idősekkel való törődés, ez a gyönyörű hely, ahol vagyunk, ez nem lehet a politikai jövés-menésnek a tárgya. Itt szeretném megköszönni Fülöp metropolitának, hogy támogatta, átvette ezt az intézményt.”

Mint mondta: Legeza György emlékéből mindig erőt és hitet meríthetünk. „Jó döntés volt tehát az is, hogy itt, a Szent Márton Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ udvarán adjuk át. A lakók ugyanis különböző problémákkal, nehézségekkel küzdenek, de megállhatnak egy pillanatra itt az emléktáblánál. Ő elveszített mindent, ami létfontosságú volt. És nem feladta, nem depressziós lett. Nem fordult el a jó Istentől, hanem példát mutatott” – zárta gondolatait Pócs János.

/uploads/2024/05/image026.jpg

„Igazán példaértékű, hogyha valaki padlóra kerül, és létfontosságú dolgot veszít el, például a járás képességét, mégis képes újra talpra állni, és óriási eredményeket elérni, akár a sport, akár a szakmája területén” - fogalmazott Dobozi Róbert, Újszász polgármestere, aki szerint nagyon időszerű volt a kastélyba vezető útszakasz felújítása is, amiért nagyon hálás.

/uploads/2024/05/image031.jpg

„A Görögkatolikus Metropólia példaképet állít elénk az újszászi intézményben” – mondta bevezetőjében Ungvári Sándor. A Szentlukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat igazgatója szerint Legeza György nehéz kereszteket kapott az életében, mint sokan mások itt az intézményben, de kitűnt azzal, ahogyan ezt a keresztet hordozta. Háláját fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a fenntartóváltozást követő két évvel saját forrásból sikerült megújítani az intézménybe vezető teljes útszakaszt. Ez a munkálat régóta váratott magára. „De nem ez volt az első közös projekt az önkormányzattal, hiszen amikor kitört a háború, és az önkormányzati intézményekben adományokat gyűjtöttek, a Szeretetszolgálatra bízták annak eljuttatását Kárpátaljára.”

/uploads/2024/05/image036.jpg

„Az Úristen már előre mosolygott, mert ő már előre tudta ezt a mai napot” – fogalmazott Kocsis Fülöp metropolita. „Barátom, Gyuri élete szörnyű drámával ketté tört, és így a hivatása is, hiszen a brutális baleset miatt a papságot sem kezdhette el. És mégis pap lett valamilyen módon, az Isten embere. Az Úristen előre tudta, hogy Gyurinak egészen különleges élete lesz. Más módon vált az emberek segítőjévé. És lám, napjainkban is folytatódik az ő lelki támasza. Elhelyeztük ide ezt a táblát, hogy Gyurira, az ő rendkívüli akaraterejére, hivatására emlékezzünk.” Fülöp atya szerint minél inkább tudunk imádkozni, minél erősebb bennünk a hit, minél inkább ismerjük az Úristennek a végtelen bölcsességét, annál inkább fel tudjuk fedezni az Úr mosolyát az élet minden helyzetében. „Az Úristen mosolyáról szól ez a tábla. Hiszem azt, hogy ma is ránk mosolyog, és tetszik neki ez az ünnepség. Az Ő mosolyát fedezzük föl életünk minden napján, életünk minden helyzetében” – kívánta a résztvevőknek a metropolita.

Az ünnepségre nagy lelkesedéssel készültek a Szent Márton Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ lakói és dolgozói is. Megható és könnyeket csalogató előadásukban verseket, prózákat, énekeket hallhattunk, de részleteket adtak elő Legeza György emlékirataiból is.
Az ünnepség zárásaként szeretetvendégség keretében folytatódott az emlékezés.

/uploads/2024/05/image006.jpg

A Szent Márton Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központról

2022 márciusa óta tartozik a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálathoz az intézmény, amely 248 fő részére, négy épületben nyújt 24 órás, személyre szabott ápolási, gondozási, illetve rehabilitációs szolgáltatást. A lakók igen kellemes parkerdőbe épített kastélyban, nővérszállóból átalakított idősotthoni részlegen, illetve két felújított ingatlanban kaptak elhelyezést, ahol komplex ellátásban részesülnek.

Az ápolás-gondozást nyújtó pszichiátriai betegek-, szenvedélybetegek- és időskorúak osztályán étkezést, ruházattal, textíliával való ellátást, mentális gondozást, egészségügyi ellátást és lakhatást biztosítanak számukra. Emellett a rehabilitációs intézményi részleg a foglalkoztatásban vagy a foglalkoztatáshoz történő hozzájutásban is segíti az ott élőket.

 

Bródy-Szilágyi Ilona

 

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés