Magyar kultúra napját ünnepelték hajdúnánási intézményünkben
2024. 01. 27.

„Nincs megalkuvás magyarságban és művészetben.” (Kodály Zoltán)

Az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ hajdúnánási telephelyén, a Pszichiátriai betegek és Fogyatékossággal élő személyek otthonában is megemlékeztek a magyar kultúra ünnepéről. A programsorozatról az intézmény munkatársai készítettek fényképes beszámolót.

Hagyományaink közé tartozik, hogy minden évben megünnepeljük a magyar kultúra napját intézményünkben is. Fogyatékossággal élő lakóink e megindító eseményről heti tevékenység keretein belül emlékeztek meg. Fontos az eddig megőrzött értékek továbbadása, felelevenítése a hagyományápolás, és erre törekedtünk valamennyi tevékenység során.

Beszélgettünk arról, mit is jelent a magyar kultúra, mit ünneplünk január 22-én, illetve szóba került Himnuszunk keletkezése is. Ezáltal erősítve magyarságtudatukat, honnan származnak, kik voltak az őseink. Lakóink számára, kultúránk legkönnyebben közvetíthető, mesék, versek, dalok, kreatív foglalkozások és vetítésen keresztül. Népmesét dolgoztak fel, mondókáztak, verseltek népi dalokat énekeltek. Kreatív foglalkozáson belül porcelán tányérokat festhettek, hímezhettek, melyből egy kis kiállítást is szerveztek a hét zárónapján.

Fejlesztőpedagógusunk néhány gondolatot osztott meg a magyar kultúránk sokszínűségével kapcsolatban, illetve párhuzamot vont Kölcsey Ferenc életének történései és a Himnusz sorai között. A pszichiátriai betegek részlegén élők előadásában hallgathattuk meg a Himnusz teljes szövegét. Majd ezt követően a Hungarikumok kerültek kivetítésre, amelyekről már nagyon sokat beszélgettünk a téma kapcsán. Néhány magyarságról szóló dalt is meghallgathattak a jelenlévők. A műsorzáró momentuma volt az intézmény belüli mini Hungarikum kiállítás, melyből néhányat lakóink készítettek el.

 

 

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés