Majális az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központban
2023. 05. 03.

Egyik régi, szép hagyományunk május elsejére virradva a májusfaállítás. Régies nevén a májfát legények állították föl vagy tűzték ki a lányos ház kapujára.

Az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ hajdúnánási telephelyén, a Magyar utca 1. szám alatt - a Pszichiátriai betegek és Fogyatékossággal élő személyek otthonában sem volt ez másképp. Az intézmény udvarán a férfilakók - a munkatársak segítségével közösen - a kiválasztott fát díszítették fel az itt lakó és dolgozó hölgyek tiszteletére. A májusfa nem csak a fiatalság ébredező szellemét jelképezte, hanem a természet újjászületésének szimbóluma is.

Ekkor van Szent Jakab apostol napja is, ezért aztán a májusfát Jakab fának is nevezik. Fülöp és Jakab apostoloknak térítő útjuk során egy szűz leány volt a segítőtársuk. A leányt a pogányok megrágalmazták, kigúnyolták, de ekkor a leány elővette vándorbotját letűzte a földbe, letérdepelt és imádkozott előtte. A száraz fa a pogányok szeme láttára kizöldült. De a szokás vallási magyarázata Szent Fülöp és Szent Jakab keresztfán szenvedett vértanúságára is vonatkozhat. Innen eredt a keresztény fiatalságnál a májusfa állítása.

Az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ munkatársainak fontos hogy, az itt élők megéljék népi hagyományainkat és szokásainkat, jeles napjainkat és ünnepeinket, mert ezáltal színesebbé és változatosabbá válnak mindennapjaik. Igyekeznek megragadni minden alkalmat arra, hogy a lakók számára még barátságosabbá és otthonosabbá tegyék környezetüket. Minden ilyen alkalom közösségformáló, egymásra odafigyelő és új barátságok születésének helyévé válik az intézmény.

 

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés