Megóvják a fertőzéstől a lakókat
2020. 04. 20.

Országos ellenőrzés-sorozat indul a bentlakásos intézményekben.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben működő idősotthonokban is szigorú szabályokat vezettek be, hogy megelőzzék a koronavírus-fertőzést a közösségekben: látogatási és kijárási tilalom, felvételstop van érvényben, figyelnek a fertőtlenítésre. A mátészalkai Szatmári Református Egyházmegye Idősek Bentlakásos Otthonában 44 gondozott él, elővigyázatosságból praktikus tisztító és fertőtlenítő módszerekkel tették még védettebbé az intézményt, amelynek varrodájában maszkokat, overallokat készítenek. Az idősek családtagjai csak telefonon és interneten tarthatják a kapcsolatot szeretteikkel, a bentlakók nem kaphatnak csomagokat, mindenről a fenntartó gondoskodik. Bráder Zoltánné intézményvezető azt is elárulta: az egyik gondozottjuknak 14 napot elkülönítetten kellett töltenie, miután „hazatért” a kórházból. Az idős hölgy türelemmel viselte a karantént, és mindvégig tünetmentes maradt.

Felkészültek a vírus felbukkanására

A nyíregyházi Szivárvány Idősek Otthonában két helyen összesen 350 idős emberről gondoskodnak. Az ellátás mellett mindkét intézményben azon dolgoznak, hogy a koronavírus ne jusson be a falak közé.

– Már februárban beszereztük a fertőtlenítéshez szükséges vegyszereket és a védőeszközöket, most hetente kapjuk az iránymutatást az operatív törzstől és a szakminisztériumtól. Már korábban elrendeltük a látogatási tilalmat, később kijárási és felvételi tilalmat vezettünk be – mondta lapunknak Vári Zoltán, a református egyház fenntartásában működő intézmény vezetője, majd így folytatta: – Létrehoztunk egy szeparációs részleget, 14 napot itt kell eltölteniük a kórházból visszatérő ellátottaknak, csak utána kerülhetnek vissza a többiek közé. Jelenleg mindenki jól van. A lakók kicsit nehezen viselik ezt a helyzetet, hiszen beköszöntött a jó idő, szeretnének több időt kint tölteni, ugyanakkor belátják, hogy ezek az intézkedések értük születtek.

– Mivel a dolgozók veszélyforrást jelenthetnek, munkába járáshoz is elláttuk őket védőfelszereléssel. Műszakkezdés előtt mindenkinek nyilatkoznia kell arról, hogy tünetmentes, a családjában senki sem beteg, ezenkívül a kapunál mindenkinek megmérjük a testhőmérsékletét belépés előtt. Szerencsére az intézményünkben még nem jelent meg a vírus.

Fertőtlenítik a csomagokat

– Követve az ajánlásokat, mindent megteszünk a nálunk lakó 89 idős ember egészségének megőrzéséért – kezdte Löw Gábor, a máriapócsi II. János Pál Pápa Idősek Otthona vezetője. Elmondta: az intézményben látogatási és kijárási tilalmat vezettek be, s szünetel az új lakók felvétele. – Mi fogadunk kívülről érkező csomagokat, de „pihentetjük” és fertőtlenítjük azokat, csak ezután adjuk át a címzetteknek. A dolgozók szájmaszkban és gumikesztyűben dolgoznak. Nálunk nem jelent meg a koronavírus, de már kialakítottunk izolálószobákat arra az esetre, ha ez mégis megtörténne. Segítjük a hozzátartozókkal a kapcsolattartást online és telefonon. Abból a szempontból szerencsések vagyunk, hogy apartmanrendszerű az intézményünk, azaz minden szobához saját kis terasz tartozik. Egy ideje a reggeli csoportos tornánkat úgy tartjuk, hogy a torna vezetője az udvaron mutatja be a gyakorlatokat, a lakók pedig a saját teraszukon végzik azokat, így adott a szükséges távolság. A lakókat naponta kétszer hőmérőzzünk, a bejáró dolgozóknak pedig naponta munkakezdés előtt írásban kell nyilatkozniuk arról, hogy tünetmentesek.

Kivitelezhető az elkülönítés

– A nyíregyházi önkormányzat intézményében, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központban és telephelyein (63 férőhely) március 9-től több intézkedést vezetett be, illetve vezet be a kiadott kormányrendeleteknek megfelelően az ellátottak és a dolgozók fokozott védelme érdekében – reagált megkeresésünkre dr. Krizsai Anita, az önkormányzat szociális és köznevelési osztályának vezetője. Látogatási tilalom lépett életbe, a bentlakók napi ötszöri étkezése mellett kisebb vásárlási igényeiket, valamint egyéni gyógyszereik beszerzését a munkatársak segítik. Az ellátottak és dolgozók egészségi állapotára nagyobb figyelmet fordítanak (például testhőmérséklet-mérés, helyes kézmosás elsajátíttatása, fokozott folyadék- és vitaminbevitel stb.). Az intézményben folyamatosan fertőtlenítenek, s tovább csökkentik a munkatársi kontaktusok számát.

– Minden dolgozó megkapta a szükséges infekciókontroll-képzést, beleértve a kézhigiénére és az egyéni védőeszközök használatára vonatkozó gyakorlati oktatást, megfelelő védőfelszereléssel vannak ellátva. Amennyiben a helyzet megkívánja, a munkafolyamatok átszervezésével megoldható, hogy egyetlen személy foglalkozzon a légúti fertőzéses betegek ellátásával, továbbá, ha több beteg lenne egy időben, egyszerre fertőzött, a szobák kiürítésével, átköltöztetésekkel kivitelezhető az elkülönítés.

szon.hu

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés