"Merjünk csibészek lenni és csenni" — Advent I.
2023. 11. 16.

Honlapunkon új rovattal jelentkezünk hat héten át, melynek apropóját a 2023-as adventi időszak adja.

A görögkatolikusok életében november 15. napja  fontos, jelentős dátum, hiszen elkezdődik a karácsonyt megelőző bűnbánati, böjti időszak.

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat lelki igazgatója, Kapin István atya ad buzdítást tanításával ezen időszak kezdetén a minél bensőségesebb megéléshez.

— Ezen a napon tették le már régóta a zenét, a mulatságot, a betakaritast egyházunkban az emberek. Már, ha arra gondolunk, hogy felhagytak a böjt elejétől kezdve a karácsonyig minden földi jóval, Krisztusért. Legyünk mi az egyház csibészei, ha úgy tetszik, vagyis legyünk az élet vidámsága, de úgy, hogy a betlehemi éjszakába üresen, de vágyakozva érkezzünk meg — kezdte advent első hetére vonatkozó gondolatait Kapin István atya, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat lelki igazgatója.

— Nagyon szeretem az őszt, mint természeti jelenséget, melyben sokszor az Isten is megmutatja nagyságát. Az idei advent fő gondolata az én értelmezésemben úgy kapcsolódik az évszakhoz, miként a fák állnak levelek nélkül, szőlő nélkül a venyigék, alma nélkül a gyümölcsfák, ilyenkor ők sem kopaszok, munka nélküliek, hanem sokkal inkább azt mutatják, hogy visszaadjuk a Teremtőnek, amit talentumként nekünk adott. Éppen ezért nekünk is örülnünk kell azon csupaszságunknak, melyben még jobban láthatjuk magunkat. Napról napra vissza kell csennünk valamit az élet gyorsaságából. Mondhatnám úgy is, ahogy Cserháti Zsuzsa véli, vélte: Kicsi gyere velem rózsát szedni, Kicsi, gyere velem csókot csenni. Olyan szép őszi szó ez a csenni kifejezés. Éppen ezért most az a feladatunk, hogy mi is visszacsenjünk valamit a Jóisten irányába. Csenjünk bátran, használjuk jó értelmében ezt a gyönyörű magyar szót. Most szabad csenni! — folytatta adventi gondolatait a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat lelki igazgatója. Kapin István atya végül mindenkinek szép adventi készületet, Istentől megáldott adventi utat, lelki feltöltődést kívánt.

Jövő hét szerdán Tóth Ferenc atya, a Szent Márton Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ lelki vezetője mondja el adventi gondolatait honlapunkon.

Palánki István 

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés