Négy kerékkel két keréken
2020. 07. 27.

"Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz" (2Kor 12,9)

A hagyományoknak megfelelően idén is megszervezte a Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ a "Négy kerékkel két keréken" elnevezésű kerékpáros zarándoklatot. Immár hetedik alkalommal. Naponta mintegy 60 km-t tett meg a tizenöt gondozott és öt felnőtt kísérőjük. Tóth Lóránt diakónus atya beszámolóját olvashatják a testet, lelket megdolgoztató napokról.

Isten kegyelméből az idén 7. alkalommal vehettünk részt 15 gyermek és 5 nevelő részvételével a Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ szervezésében, már tradícióvá vált „Négy kerékkel két keréken” elnevezésű kerékpáros zarándoklaton.  Az idei évben június 29-re tűztük ki az indulás napját, amely napon Péter és Pál főapostolokat ünnepli egyházunk. A váratlan megtérés egyik példája Szent Pál apostol, pogány nevén Saul, aki az isteni fénytől megvakulva elvesztette a látását. Három napig nem látott, nem evett és nem ivott. Azután megkeresztelkedett, visszanyerte látását és akkor már Pál néven Krisztus apostolává lett, akinek az a sors jutott, hogy a nemzetek apostola legyen.

Az indulás reggelén, Hajdúnánás központjában összegyűlve, Szaplonczay Gergely atya rövid imádsága és zarándokáldása után kezdtük meg az idei kerékpáros zarándoklatunkat. Mind a négy napunk élményekben gazdag volt. Az első napon 75 km-t tettünk meg nem könnyű terepen a sajópálfalai Istenszülőhöz igyekezve, de nap közben is számos látnivalóban volt részünk; megtekintettük a polgári római katolikus templomot, majd a magyar történelem szomorú eseményét bemutató Muhi csata helyszínén felállított emlékműnél tartottunk pihenőt, és az ónodi kastélynál. A nap fénypontja mégis az aznapi úti célunkra való megérkezésünk volt, ahol Kiss Attila parókus atya szívélyes fogadtatása és katekézise után a szerzetes nővéreket látogattuk meg a helyi monostorban és itt lehetőségünk nyílt személyes beszélgetésekre velük. A nap végén az alvás nem váratott magára, hogy a második napon is tartalmas eseményeken vehessünk részt és a borsodi dombos tájakat szelhessük át kerékpárjainkkal. Ezen a napon 65 km-t tekertünk. Edelényben Kovács Lajos atya fogadott bennünket és adott lelki útravalót az előttünk álló napokhoz. Bartha József igazgató Úr jóvoltából, a helyi görögkatolikus általános iskola vendégei voltunk egy tartalmas ebédre és számos szabadidős programot is kipróbálhattunk (segway, falmászás, robotika) Az esti szálláshelyünk Gagyvendégiben volt, ahová nem kis erőfeszítésünkbe került megérkezni, de a szállásadónk, Pacsai János atya és családja fogadtatása elfeledtette velünk a mögöttünk hagyott kilométerek okozta fáradalmakat. Nagylelkű felajánlásának köszönhetően, csodálatos környezetben tölthettük az éjszakát. János atya a vacsora mellett nem felejtkezett meg a lelki táplálékról sem.  Élet alakító gondolataival Szent Péter és Pál ünnepéhez kapcsolódva tanított bennünket. Másnap korán reggel lelki erőt merítettünk az aznapra kitűzött 60 km-es utunkhoz. Az encsi görögkatolikus templomhoz érve, Isten áldását kértük a zarándoklatunk további balesetmentes folytatásához. A kerékpáros zarándoklatunk negyedik napja egyúttal a tervezett utunk záró napja is volt, az 50 km letekerése után Hajdúnánás volt a cél. A tokaji Görögkatolikus templomba Gorcsa György atya várt bennünket egy közös imádságra. Fürdőzés terveztünk a gyerekeknek, de az időjárás ezt nem engedte, ezért Gyuri atya elvitt bennünket hajókázni, ami nagy élmény volt a gyerekeknek. Volt olyan kamasz, aki még nem ült hajón, számára életre szóló élmény maradt.

A kerékpáros zarándoklatra vállalkozó fiatalok az út során a pszichés és fizikai megterhelés mellett a meglátogatott templomokban elmondott imádságok segítségével az Istenhez is tartott. A zarándoklatunk egy kicsit damaszkuszi út is volt, megújulást, fordulópontot hozott életükben, arra késztetett bennünket, hogy számot adjunk magunkról önmagunknak és Istennek. Minden egyes napon útra keltünk, hogy a nap végére megérkezzünk, búzaszemekké változzunk, ki – ki a maga módján és mélységben. Ha a napi kilométerek megtétele után el is fáradtunk, de mindig nyertünk erőt Krisztustól, lelkünk is megtelt kegyelemmel, minek folytán ismét örülni tudtunk minden Istentől kapott pillanatnak és egymásnak egyaránt.

Tóth Lóránt

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés