Nevelőszülőket díjaztak
2022. 02. 04.

A Debreceni és Nyírségi Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ két munkatársa vehette át a közelmúltban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által alapított Szent Anna-díjat, amelyet azok a nevelőszülők kapnak, akik kiemelkedően, magas színvonalon végzik munkájukat.

Azok a gyerekek, akiket - különböző okok miatt - nem vér szerinti szüleik nevelnek, hanem gyermekvédelmi gondoskodásban nőnek fel - nem nagy létszámú intézetekben, hanem - nevelőszülőknél vagy lakásotthonokban élnek. Egészséges fejlődésükhöz ugyanis nélkülözhetetlen a személyre szabott figyelem. A rendszer célja, hogy a gyerekek minél előbb szeretetteljes kis közösségben éljenek, ahol az esetlegesen elszenvedett traumáikat feltudják dolgozni. A Debreceni és Nyírségi Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ munkatársai - 6 településen 12 lakásotthonban, illetve 143 nevelőszülő családban - gondoskodnak különböző korú gyermekekről, akik munkájuk során arra törekszenek, hogy minél jobb körülményeket teremtsenek a sorsukra maradt, rájuk bízottak mindegyikének.

Az EMMI által (2019-ben) alapított Szent Anna-díjat azok a nevelőszülők kapják, akik kiemelkedően, magas színvonalon végzik munkájukat. A díjból évente hat adományozható, ebből kettőt olyan nevelőszülők kaphatnak, akik fogyatékossággal élő gyermeket nevelnek, vagy fogyatékossággal élő fiatal felnőttet látnak el. Múlt év végén a Debreceni és Nyírségi Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ két munkatársa – Pipó Mártonné Piroska és Borsa Tibor Péterné – vehette át több évtizedes nevelőszülői munkája elismeréseként a rangos kitüntetést.

Pipó Mártonné Piroska 25 éve tevékenykedik nevelőszülőként. Szakmai munkája során számtalan gyermek életét segítette azzal, hogy családot biztosított számukra. Jelenleg három gyermeket nevel, egy 17 éves lányt, egy 14 és egy 13 éves fiút. A 17 éves lány enyhe értelmi akadályozott, képességeinek megfelelően teljesít az iskolai tanulmányaiban. Erkölcsi értékrendjét, gyakorlatias gondolkodását nagy odafigyeléssel alakítgatja Piroska. A nagylány sokat segít a házimunkában, a családban nevelkedő többi gyermeket testvérének tekinti és e szerint is bánik velük.

A 14 és 13 éves fiúk testvérek, jelenleg nyolcadik osztályosok a helyi általános iskolában. A fiúkat nyolc éve nagy szeretettel neveli Piroska, sokat foglalkozik velük, segíti tanulmányi előmenetelüket. Piroska mindig odafigyel, hogy az iskolán kívüli szabadidős tevékenységeiket is hasznosan töltsék, hat éve társastáncra járnak és hangszeren tanultak játszani.

Pipó Mártonné a nehézségek ellenére szeretettel veszi körül a családjában jelenleg vagy korábban nevelkedett gyermekeit, amit bizonyít az is, hogy több, már felnőtt, önálló életet élő gyermekével tartja a kapcsolatot, akiket családtagnak tekint. Gyermekeiket unokáiként szereti, segíti őket az életvezetésükben.

Szent Anna-díjat vehetett át Borsa Tibor Péterné nevelőszülő, aki férjével és nevelt gyermekeivel Berettyóújfaluban él. Három saját gyermekük már felnőtt, mikor 2004-ben úgy döntöttek, hogy vér szerinti szülők nélkül maradt gyermekek nevelését vállalják.

Az elmúlt évek alatt 38 kiskorú gyermeket neveltek hosszabb-rövidebb ideig. 2015-ig zömében krízis nevelőszülőként működtek. Újszülött csecsemők ellátását végezték, amíg hosszútávú sorsuk nem rendeződött. Számos gyermek veszélyeztetett volt, vagy egészségügyi problémával küzdött, amit a nevelőszülők nagy szakértelemmel, odafigyeléssel kezeltek és rendkívüli eredményeket tudtak elérni. Egészséges, jól fejlődő gyermekek távoztak tőlük örökbefogadó családokhoz, vagy vérszerinti családba.

Elhivatottságukat jól tükrözi az alábbi eset: egy gyermek számára nem sikerült örökbefogadó családot találni. A kisfiú több egészségügyi és fejlődési problémával került a családba, de az évek során a gondoskodásnak köszönhetően, egészséges gyermekké fejlődött. A nevelőanya így örökbe fogadta, mert a szíve azt diktálta, hogy ennek a gyermeknek is jár egy végleges család.

Gyámként határozottan képviselte a gyermekek érdekét és a nekik járó szolgáltatások, ellátások biztosítását megteremtette, ha kellett kiharcolta.

Családjukba már nemcsak csecsemők, hanem idősebb gyermekek is kerültek, akár iskoláskorúak is. Ezt az új feladatot ugyanolyan sikeresen oldották meg, mint ahogy ezt eddig is tették.

Borsa Tibor Péterné szakmai kapcsolatait folyamatosan bővíti, új terápiás lehetőségeket kutat fel. Eddigi tapasztalatait szívesen osztja meg más nevelőszülőkkel, motivál, segítséget nyújt nevelőszülőként működő társainak, nyitott arra, hogy szakmájának, munkájának szépségeit, eredményeit népszerűsítse kívülállóknak is.

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés