Oktató videó a Szeretetszolgálattól
2020. 04. 13.

Új ötlettel állt elő a szakmai stáb

Sajnos bekövetkezett az, amitől sokan tartottak: két budapesti idősek otthonában többen is elkapták a koronavírust, tájékoztatta korábban a médiát a fenntartó, a Főpolgármesteri Hivatal. Azt egyelőre nem tudni, hogy a vírus hogyan került be az otthonokba (2020. 04. 07.). Történt ez annak ellenére, hogy a fertőzések megelőzése érdekében az intézmény dolgozói minden szükséges védőfelszereléssel és fertőtlenítőszerrel el voltak/vannak látva. A fenntartó szerint a kórokozó vélhetően még a látogatási tilalom előtt kerülhetett be az intézménybe, olvashattuk az elmúlt heti sajtóhírekben.

- Hogyan lehetne megelőzni, hogy ez ismét bekövetkezzen a szociális ellátásban? Erre kereste a választ a nyíregyházi központtal működő Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat szakmai stábja. Ungvári Sándor, igazgató szerint van jó megoldás:

- Minket igencsak érint ez a dolog, hiszen szeretetszolgálatunk három idősek otthonában – Máriapócson, Hajdúszoboszlón és Gacsályban - 315 férőhelyen nyújt teljes körű ellátást az arra rászorulók számára, és 50 férőhelyen pszichiátriai betegeknek biztosítunk ugyancsak teljes körű ellátást. Támogatott lakhatás keretein belül 150 enyhe és középsúlyos értelmi és testi fogyatékkal élők mellett a szociális alapszolgáltatás keretein belül fehérgyarmati székhelyű intézményünk útján közel 700 fő részére házi segítségnyújtást, 160 fő részére szociális étkeztetést biztosítunk. Éppen ezért számunkra is kiemelten fontos ez az időszak, hogy megakadályozzuk a vírus bejutását intézményeinkbe. Úgyhogy nincs is aktuálisabb időszak az infekciókontroll alapelvek felelevenítésének, mint a jelenlegi helyzet, amikor a bentlakásos szociális intézményeknek a COVID-19 fertőzés kapcsán új kihívásokkal kell szembenéznie.

Ungvári Sándor, igazgató

Az elmúlt hónap tapasztalata alapján nincs igazolt fertőzött ellátott sem az intézményeinkben, sem a házi segítségnyújtásban lévő ellátottak közt. Fontosnak tartottuk tehát, hogy a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat munkatársait olyan ismeretterjesztő anyagokkal lássuk el, melyek segítségével még biztonságosabbá tehetjük lakóink ellátását.

- Hogyan képzeljük el ezt a gyakorlatban?

- Mivel a személyes találkozás az ismeretek átadására korlátozódott mostanában, ezért a mindenki számára elérhető oktató videó formátumát választottuk. Sokszor olyan alapvetőnek gondolt tevékenységet is „tanulni” kell, mint a kézhigiéné, ami a megelőzés egyik alappillére, ezért az első ismeretterjesztő videónk témája is ez lett. A kisfilmben részletesen, pontokban tárgyaljuk át a kézhigiéné legfontosabb szabályait, illetve azt, hogyan kell egy szociális intézményben ennek a feltételeit megteremteni. A tanulást segítendő a videó megtekintése uátn pedig ezen link segítségével egy önellenőrző kérdőívet tölthetünk ki: http://szlgsz.krweb.hu/ellenorzo-teszt-1/

- Akit érdekel, hol találhatja meg ezt a kisfilmet?

- A videó a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Youtube csatornáján érhető el, érdemes feliratkozni rá: https://youtu.be/0twDhelaaW0.

- Hogyan készült el ez a kisfilm?

- A Máriapócson működő II. János Pál Pápa Idősek Otthonában vettük fel, Lőw Gábor intézményvezető, Kovács-Papp Julianna vezető ápoló és Bánháziné Nyíri Tünde ápoló segítségével. Szakmailag pedig Dr. Orosz Márta lektorálta, úgy gondolom, kiváló munkát végeztek.

 

                                                   

- Ha jól sejtem, lesz folytatás is….

- Igen, ez a videó egy infekciókontrollról szóló sorozat első eleme, a későbbiek során a következő témákat szeretnénk még érinteni:

  • izolációs alapelvek, külön kiemelve a cseppfertőzéses izolációra vonatkozó elvárásokat
  • védőeszközök helyes használata
  • a házi segítségnyújtás infekciókontroll lehetőségei

Szívesen ajánljuk oktató videóinkat mindenki számára, hiszen fontos, hogy megvédjük magunkat, családjainkat, ellátottainkat a ránk és rájuk leselkedő veszélytől.

-Mivel próbál még segíteni a Szeretetszolgálat ezekben a nehéz időkben akár az ellátottaknak, akár a munkatársaknak és azok családtagjainak?

- Nagyon jó, hogy említjük a munkatársakat. Rengeteget köszönhetek Nekik, hiszen úgy gondolom: szabálykövető magatartásuknak, fegyelmüknek, és hozzáértésüknek köszönhetően jelen pillanatban (és remélem, a jövőben így is marad) nincs se az ellátottak között, se a dolgozóink között koronavírusos beteg. Emellett mindenki igyekszik valami pluszt adni a többieknek: például Dr. Sperkáné Krotos Hajnalka, a Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központ pszichológusa jelentkezik hetente egy gondolatébresztő írással. A tervezett témák között lesz: hogyan beszéljünk a gyerekekkel a koronavírus járványról? Hogyan segíthetünk a különböző életkorú gyerekeknek megküzdeni a jelenlegi helyzettel? Játékok, feladatok, közös minőségi időtöltés lesz benne a gyermekkel. Ezt is bárki megtalálhatja honlapunkon: http://www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu/hir/uj-sorozat-honlapunkon/220.

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés