Ökumenikus Napok Debrecenben
2019. 11. 18.

Mert egy a kenyér…

Második alkalommal szerveztek Ökumenikus Napokat Debrecenben. A Hittudományi Egyetemen a hazai és nemzetközi keresztyén felkezetek képviselői vettek részt. „Mert egy a kenyér…” Az eucharisztia ökumenikus perspektívában címmel közös tudományos szimpóziumot szervezett a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem november 14-én. A szimpóziumon a görögkatolikus egyház is képviseltette magát. Az egyik meghívott előadó volt dr. Seszták István atya, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke és a délutáni szekciót köszöntötte Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök.

Az úrvacsora Krisztussal és az egyházzal való közösség. Keresztyén felekezetek máig nem ünneplik együtt ezt a sákramentumot. 2020-ban a katolikus egyház Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusán különösen is koncentrál az eucharisztia szentségére, a magyarországi evangélikus egyház pedig 2020-at az úrvacsora évének nyilvánította. A konferencián a református, katolikus, evangélikus és görögkatolikus egyház képviselői folytattak párbeszédet arról, hogy mi az, ami ma is elválaszt és mi az, ami összeköt bennünket az úrvacsoráról szóló tanításunkban és gyakorlatunkban.

Kustár Zoltán, a Both-alapítvány kuratóriumának elnöke megnyitójában arról beszélt, hogy öröm fórumot teremteni ahhoz, hogy különböző felekezetek egy asztalhoz üljenek és közösen cseréljenek eszmét. A rektor szerint eljött annak az ideje, hogy azt vegyük észre, ami összeköt bennünket és ne azt, ami elválaszt. Különösen fontos, hogy a keresztyén hit közös evangéliumát együtt vigyük tovább Európában.

Fekete Károly püspök köszöntőjében a konferenciáról azt mondta, hogy „a Krisztussal való titokzatos egység csodáját a legkülönbözőbb nézőpontokból elemzik előadóink, mert lenyűgöző az úrvacsorában-eucharisztiában az életközelség, ami Krisztushoz fordít és a másik emberhez. A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke azt hangsúlyozta, hogy az úrvacsorának „lelkületváltoztató ereje van”.

Az alapítvány idén először díjat is átadott, amellyel olyan személy munkásságát ismerik el, aki az ökumenikus diskurzusban maradandót alkot. Kránitz Mihály professzor, római katolikus pap vette át az elismerést, aki rendkívüli dolognak tartja az alapítvány létrejöttét és munkáját, ugyanis, ahogy mondja, „Magyarország az ökumenizmus területe. Most már távol vagyunk attól, hogy szemben álljunk egymással, eljutottunk egy közösségi felfogásra. Be kell vallanunk azt is, hogy a kereszténység kezd visszaszorulni Európában. Egy új generáció növekszik, amelyiknek akár a történelemről is más a gondolata”. A konferencia témájával kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy az úrvacsora kérdésében teológiai különbségek vannak, amelyekhez óvatosan kell hozzányúlni, bár valóban az lenne a cél, hogy a felekezetek hívei együtt tudjanak az Úr asztalához járulni. „Meg kell nézni, hogy hol tudunk gazdagodni a másik úrvacsora ünneplésében” – hangsúlyozta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzora, aki úgy véli, időt igényel a teljes konszenzusra jutás, ami gazdagodást fog jelenteni mindegyik felekezetnek. A díjjal kapcsolatban Kránitz Mihály kiemelte, „bár a díjat most én veszem át, de ez a római katolikus egyház felé is egy kéznyújtás. Ez egy nagyobb tágasságot jelent, hogy ismerjük el egymásnak az eddigi tevékenységét, és én így még inkább szeretném szolgálni az ökumené ügyét.” (Kránicz Mihály laudációja itt olvasható.)

A Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány 2016-17-ben kezdte meg a munkáját. Célja az ökumenikus diskurzus támogatása és Both Antal nevének és munkásságának megőrzése. A konferencia jövő tavasszal a Károli Gáspár Református Egyetemen folytatódik.

Forrás és fotó: Dobos Zita/Debreceni Református Hittudományi Egyetem

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés