Önkéntes munka a Korai Fejlesztő Központban
2020. 06. 09.

Az önkéntes tevékenység a társadalmi beilleszkedés és integráció egyik eszköze

Mi az önkéntesség?

Egy olyan tevékenység, melyet személyes akaratból végeznek az emberek a közös jó érdekében, ráadásul anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Ezt a tevékenységet non-profit, civil szervezet, vagy állami intézmény keretein belül lehet végezni. Előnye lehet, hogy elősegíti a társadalmi beilleszkedést, hozzájárul a szegénység és a kirekesztődés csökkentéséhez.

 

 

Miért fontos az önkéntes tevékenység?

Az önkéntes tevékenység a társadalmi beilleszkedés és integráció egyik eszköze. Ez egy lehetőség arra, hogy bármilyen nemzetiségű, vallású, társadalmi-gazdasági hátterű és korú ember hozzájárulhasson a pozitív változáshoz. Az önkéntesség egy sokszínű tevékenység, amelyet éppen színessége okán nehéz kategóriákba sorolni. A kutatások és a nemzetközi tapasztalatok szerint széles korosztályokat és társadalmi rétegeket érint. A gyerekek szocializációja, oktatása, nevelése során például fontos cél, hogy később közösségük aktív tagjaivá legyenek. A fiatalok, pályakezdők szempontjából pedig kifejezetten előnyös, ha első munkahelyi gyakorlatukat segítő környezetben végzik, ahol a felelősséget még mások viselik helyettük. Erre jó példa Lili, Kitti és Enikő.

Borsi Lili, 19 éves 

Érettségi után egyetemre készül, média és kommunikáció szakon tanul majd tovább. A szabadidejében egyelőre nem dolgozik, inkább önkéntesként veszi ki a részét a munkából a Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központnál. Nem idegen számára a dolog, hiszen már óvodás korában is végzett hasonló tevékenységet: idős és beteg emberekhez járt felolvasni, énekelni. Mivel így nevelték a szülei, számára ez teljesen természetes. Egyszer egy fiatal lányhoz járt, aki teljesen lebénult egy sajnálatos balesetből kifolyólag. Iskola után a barátnőkkel váltva egy-egy órán át olvastak fel neki: regényeket, meséket, ismeretterjesztő könyveket. A szakemberek szerint a felolvasás jelentősen hozzájárult a lány állapotának javulásához, erről az édesanyja is beszámolt: a reflexei kimutatták, mennyire élvezi az önkéntesek jelenlétét.

Később idősek otthonába járt Lili énekelni. Mint mondta: „Láttam, hogy mennyire élvezték hallgatni a népdalokat, ez volt számukra a kikapcsolódás, szórakozás, ráadásul régi emlékeket is ébresztettünk bennük. Karácsonykor és egyéb ünnepnapokon látogattuk meg őket a barátokkal, és még a drámatagozatosok is készültek számukra egy kis műsorral. Tudom, hogy nagyon tetszett nekik, de szerintem mi sokkal jobban élveztük az egészet. Rájöttünk, hogy jobb adni, mint kapni.” Lili azt mondta: ezt a fajta tevékenységet egész életében szeretné folytatni. Kívánunk hozzá sok kitartást!

Kovács Kitti, 20 éves 

Szintén érettségi után van, egyetemre készül, reményei szerint bekerül a pszichológia szakra Debrecenben. A legjobb barátnője által csöppent bele ebbe a világba. Mint mondta: ezáltal új embereket ismert meg, új tapasztalatokat szerzett, és csökkent az önbizalomhiánya is. A központnál jelenleg az ellenőrző ponton segíti a munkát a barátnőkkel közösen: adatot rögzítenek, lázat mérnek, így igyekeznek kiszűrni a lehetséges beteg embereket a koronavírus-járvány miatt. „Aki hasznosan szeretné eltölteni a nyári szabadidejét, annak szívesen ajánlom ezt az önkéntes munkát. Én is tudnám otthon nyomkodni a telefont, de így hasznosabbnak érzem magam. Sőt: nyitottabbá is válok.” – fogalmazott a fiatal lány.

Tudlik Enikő, 19 éves 

Kereskedelem és marketing szakra jelentkezett a Debreceni Egyetemre, konkrét céljai vannak, szeretne majd egy szépségszalont létrehozni. Addig is maradnak a tanulmányok és az önkéntes munka. Ez utóbbit már kisiskolás kora óta gyakorolja, hiszen görögkatolikus intézményben tanult: rendszeresen csatlakozott a 72 óra kompromisszum nélkül és a karácsonyi cipős doboz akcióhoz. A kinőtt ruháit is mindig rászorulóknak gyűjti össze. „Hogy mit tanultam itt? Attól, hogy valaki beteg, még ugyanolyan ember, mint a többi. Ugyanazt az odaadást és szeretet érdemli, mint egészséges társai. Ezek a szülők minden tiszteletet megérdemelnek.”

Az önkéntességről – Sveda Anita, intézményvezető helyettes

A Szent Lukács Görörgkatolikus Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központ megnyitása után az Újszülöttjeinkért, koraszülöttjeinkért Alapítvány dolgozói és a szülői munkaközösség tagjai is felajánlották a segítségüket. Ezt mindenképpen szerették volna hivatalossá tenni. Ennek az az útja, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumához kell benyújtani egy formanyomtatványt, ez alapján regisztrálták a debreceni központot is. Így bárki megtalálhatja az intézményt az erre a célra létrehozott internetes felületen az önkénteseket foglalkoztató intézmények listáján. Kertgondozás, koordinációs feladatok ellátása, betegkísérés, rendezvényszervezés: csak egy pár tevékenység, amire hozzájuk lehet jelentkezni.

                                                                                     Sveda Anita, intéményvezető helyettes

A koronavírus-járvány azonban őket is új feladat elé állította: „Reggel fél nyolctól este fél hatig kell az ellenőrző ponton lennie valakinek, ezt a munkát viszont már a recepciós kollégák nem tudták ellátni. Ezért gondoltuk úgy, hogy önkénteseket szervezünk be erre a feladatkörre. A segítők felkutatása folyamatos, de örömmel várjuk a jelentkezésüket is!” – mondta az intézményvezető helyettes.

Hol lehet jelentkezni a Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központhoz önkéntesnek?

Az intézmény elérhetősége: Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központ

4031 Debrecen, Lóskúti út 4.                

Telefon: +36 52/742-442, +36 30/172 10 41

Az intézmény munkájáról itt olvashatnak bővebben:

http://www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu/oldal/41/szent-lukacs-gorogkatolikus-korai-fejleszto-es-gyermekrehabilitacios-kozpont

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés