Sikeres évzárás...
2020. 06. 30.

..kezdődik a vakáció a gyermekvédelemben is!

Az egész világ a koronavírus elleni küzdelemre figyelt az elmúlt hetekben, hónapokban. Nem kis kihívás elé állított sokakat, például a gyermekvédelmi szakellátást, így a gyermekotthonokat és nevelőszülői hálózatot. Látogatási tilalom volt náluk is érvényben, nem találkozhattak szüleikkel, barátaikkal. Nekik sajnos békeidőben sincs túl egyszerű dolguk: olyan gyerekekről beszélünk ugyanis, akiket kiemeltek a vér szerinti családjukból, többnyire bántalmazás miatt vagy azért, mert rossz életkörülmények között éltek. Róluk most – többek között - a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat jóvoltából nevelők, nevelőszülők gondoskodnak. 

Az ilyen gyerekek – tisztelet a kivételnek - sokszor lemaradásban vannak tanulmányaik során a többiekkel szemben. A gyermekotthonokban és a nevelőszülői családokban nem mindig tudják olyan felkészültséggel tanítani őket, mint egy átlagos családban. Egy nevelőn sokkal több gyereknek kell „osztozkodnia”, ráadásul többnyire eltérő életkorú- és szükségletű gyerekek taníttatásával kell megküzdenie a szakembernek. Nem is beszélve az eszközhiányról…

Mindennek ellenére jó tapasztalatokról tudott beszámolni Tripsó Zoltán, a Debreceni és Nyírségi Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ vezetője. Mint mondta: a kurtán furcsa tanév végén összesen hat fiatal ballagott el és mindegyiküket felvették szakközépiskolába. Sőt: a gyerekek meg is köszönték a lakásotthon vezetőjének és a szakmai stábnak, hogy a korábbi gyenge tanulmányi eredményeik után - az együtt tanulásnak köszönhetően - simán vették az akadályt a nyolcadik év végén. „Ki tudja, talán még jót is tett nekik egy kis kényszerű együttlét a lakásotthonban. Ez egyfajta sikerélményt adott nekik, és reméljük megfogalmazódott bennük: érdemes jól tanulni, hiszen csak akkor tudják majd megállni a helyüket az életben.” – mondta az intézményvezető. „Ahogy a lakásotthon vezetőkkel beszéltem – folytatta Tripsó Zoltán - most jöhet majd egy picit nehezebb időszak a gyerekeknek. Azokat az órákat, melyeket tanulással töltöttek, sikerül-e majd hasznosan, jól kihasználni. Ebben nagy segítségünkre lesznek azok a kirándulások, melyeken a fenntartó Szeretetszolgálatnak köszönhetően vesznek majd részt. Ezek alapvetően tematikus táborok: sport- (Hármashegyalja), kézműves- (Hajdúdorog, strand), tánc- (Hármashegyalja), színjátszó- és főző tábor (Bodaszőlő) lesz. Ez utóbbi új keletű, itt a főzési alapismereteket sajátíthatják el a fiatalok. Ezeken a programokon mind a nevelőszülőknél lévő, mind a lakásotthonos gyerekek részt vehetnek.” – számolt be a nyári lehetőségekről a Debreceni és Nyírségi Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ vezetője. Emellett a lakásotthonban együtt élőknek is biztosítanak közös kirándulást, illetve a nevelőszülői hálózaton belül is lesz egy kempingezés Sarudon, a Tisza-tónál. A vírushelyzet ellenére az Erzsébet táborokra is lehet már jelentkezni, ez idén Nyíracsádon és Józsán lesz.

„Ha a vírus újabb hulláma érne el minket, ahogy az most a világ több országban is megfigyelhető, akkor úgy gondolom: az eddigi tapasztalatokkal felvértezve kezelnénk a szituációt.” – nézett a jövőbe az intézményvezető. „Jók a tapasztalatok a gyerekek körében, a kollégák pedig maximálisan helytálltak, nem gondolom, hogy nehezebb lenne, mint az elmúlt időszak. Itt szeretném megjegyezni, hogy az érintett munkatársak, akik a gyerekekkel többet foglalkoztak az elmúlt hónapokban, például segítettek a tanulásban, ők bérkompenzációban részesültek, hiszen nem mindennapi, plusz terhet rótt rájuk ez az időszak. Így ismerte el munkájukat a Szeretetszolgálat vezetősége. És én is: köszönöm nekik!”

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés