Szent György napi búzaszentelés
2023. 04. 26.

A néphagyomány a tavaszt Szent György napjától, április 24-től számítja. E napon történik az állatok első kihajtása. Nagy szüksége van a földnek az áldásra és szüksége van az embereknek a lelki megerősítésre. Ezért Szent György napján a görögkatolikus papok hagyományosan a négy égtáj felé fordulva áldást kérnek a termést hozó földekre, növényekre.

Az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ három telephelyén – Hajdúdorogon és Hajdúnánáson - is elhangzottak a könyörgések:

„Mindenható Isten, irgalmasságodhoz esedezünk: áraszd el áldásoddal e búza, rozs s a többi vetéseket és a földnek minden hasznos növényzetét, melyeket ez ideig enyhe levegővel, jótékony esővel és frissítő harmatoddal táplálni méltóztattál, hogy ajándékaidért rebegjenek hálát neked összes népeid. Elégítsd meg kalászaid terményével az éhezőket és az ínségben levőket, hogy ekképp mindnyájan, a szűkölködő és gazdag, a gyengélkedő és egészséges, egy szívvel imádjuk és dicsőítsük a te nevedet, Atya és Fiú és Szentlélek, most és mindenkor és örökkön-örökké.”

Hajdúnánáson, a Magyar utcai telephelyen, a szentelést követően a lakók a megszentelt gyökérzettel rendelkező búzát elültették az intézmény udvarán. Reményeik szerint nyáron kalásszal örvendezteti meg őket, ami Péter Pál napját követően, az aratási ünnepségük fő eleme lehet.

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés