Szeretet-szolgálat a fesztiválon
2019. 10. 30.

Intézményeink is képviseltették magukat a Görkapocson

A 2019-es Görkapocs Fesztiválról számtalan beszámoló készült és még fog is. De lássuk, hogyan telt a hétvége a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fenntartásában működő intézmények szemszögéből.

Debreceni és Nyírségi Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ

A debreceni székhelyű intézmény 9 lakásotthon fenntartását végzi, Nyíradonyban egyet, Nyíracsádon kettőt, Nyírmártonfalván egyet, Tégláson kettőt, Debrecenben kettőt, Debrecen-Józsán egyet, ahol 94 gyerek ellátását biztosítja. Emellett nevelőszülői hálózatot működtet, közel 100 nevelőszülőnél csaknem 300 fős engedélyezett gyereklétszámmal. Tripsó Zoltán intézményvezető a fesztiválon kiemelte: ez egyfajta megmutatkozási lehetőség számukra, hiszen a szóró anyagokkal akár az idősebb korosztályt is meg tudják szólítani, hogy később náluk dolgozzanak nevelőszülőként. Ez ma még mindig egy hivatás, emelte ki. Az a tapasztalatuk, hogy azon a településen, ahol már jelen van a Debreceni és Nyírségi Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ, az ott élők könnyebben elgondolkodnak azon, hogy náluk dolgozzanak. Tegyük hozzá, hogy sok községben nem is nagyon van más munkalehetőség.  A Görkapocs Fesztiválra érkeztek a standjukhoz lakásotthonos gyerekek is, a kedvencük – nem meglepő módon - a csillámtetoválás és a fellépő együttesek.

Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ

A Hajdúnánáson működő egység is jelen volt a Görkapocs Fesztiválon. Jelenleg 10 lakásotthont működtetnek, és több mint 110 gyereket látnak el. Emellett 38 nevelőszülőnél csaknem 160 gyerek van a gondozásukban. A fesztivál remek lehetőség arra, hogy meg tudják mutatni a tevékenységüket, kihangsúlyozva a szolgálatuk lelkiségét. Simon Mihály intézményvezető azt mondta: még egy pszichológus munkatárs is csatlakozott hozzájuk, aki a nevelőszülői szolgálatról is beszélt az érdeklődőknek. Mint említette, a Fogadj örökbe! programhoz a Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ is csatlakozott, de mi is ez? Egy toborzó kampány, ahol nevelőszülőket keresnek. Hiszen még a szakemberek is úgy vélik, hogy a családban nevelkedő gyerekek olyan pluszt kaphatnak, ami nagyban segíti őket az életben a boldogulás során.

Szent Lukács Görögkatolikus Integrált Szolgáltató Központ

Az intézmény elsősorban elő kívánja segíteni a fogyatékos személyek integrációját, helyi szinten támogatni a fogyatékossággal élő embereket abban, hogy lehetőségeikhez képest önálló és független életet élhessenek. Nagyné Kirimi Annamária intézményvezető szerint minden korosztálynak meg tudják ezen a fesztiválon mutatni, hogy az értelmi fogyatékos felnőtt lakóik milyen munkafolyamatokat végeznek náluk. Hoztak kész termékeket is, ezeket természetesen árusításra. Volt közte ajtódísz, kispárna, táska és csodaszép karácsonyfadísz is. Egy pár éve már ezzel foglalkoznak a náluk élők, az esztendők során egyre színesebb és érdekesebb darabok kerülnek ki a kezeik közül. Ez annak is köszönhető, hogy folyamatos a termékfejlesztés. Ezt a kreatív tevékenységet viszont csak egy bizonyos kör tudja elvégezni, akinek megfelelő ehhez a finom motoros készsége. Az intézményvezető hozzátette: 10-10 fő dolgozik egy munkacsoportban, és ami érdekesség, hogy hozzájuk bekerülni…egyfajta kitüntetés.

II. János Pál Pápa Idősek Otthona

A máriapócsi székhelyű II. János Pál Pápa Idősek Otthonában 94 férőhelyen végeznek emelt szintű és átlagos ellátást. A korábban önkormányzati fenntartású idősek otthonában a szakmai feladatok és létszámok mellett görögkatolikus pap személyében lelki vezető is foglalkozik az ellátottakkal. Lőw Gábor intézményvezető és munkatársai idén is az egészségre fektették a hangsúlyt: hoztak magukkal vércukor és vérnyomásmérő eszközt, emellett újdonságként testzsírszázalék kalkulátorral is készültek, amit nagyon sokan próbáltak ki a Főnix Csarnokban. A testzsírszázalék a test zsírtömegének és a teljes testtömegnek a hányodosa; vagyis meghatározza, hogy a test hány százalékát alkotja zsír. Fontos tudni, hogy a testnek szüksége van bizonyos mennyiségű zsírra, ami nők esetében magasabb, hormonális okokból. Emellett persze az idősek otthonában élők alkotásaival is készültek, ezekkel díszítették a standjukat.

Szent Lukács Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ - Szent Anna és Szent Simeon Görögkatolikus Idősek Otthona

A Szent Lukács Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ 2011 tavaszán kezdte meg működését. Az intézményétkeztetést, házi segítségnyújtást, idősek nappali ellátását nyújtó szociális intézmény, mely közel 900 fő idősnek nyújt segítséget a Fehérgyarmati, Vásárosnaményi, Csengeri és Mátészalkai kistérségben. A Szent Anna és Szent Simeon Görögkatolikus Idősek Otthona pedig otthont teremt elsősorban azoknak az időskorúaknak és azon, betegsége miatt önmagáról gondoskodni nem tudó 18. életévet betöltött személyeknek, akiknek egészségi állapota rendszeres gyógyintézeti kezelést nem igényel, ugyanakkor a napi gondozási szükségletük meghaladja a 4 órát. Hogy miben másabb a Szent Anna és a Szent Simeon idősek otthona? Többek között abban, hogy kis létszámmal működik, 15-16 főt tudnak ellátni, és ezáltal igazi családias légkört tudnak biztosítani az ott élőknek, mondta Pappné Nagy Tünde intézményvezető, aki szintén jelen volt a Görkapocs Fesztiválon a munkatársaival. Szerinte a fiatalokhoz is tudnak szólni, hiszen nekik is vannak idős rokonaik, akiknek elmesélhetik, milyen szolgáltatást nyújthat számukra akár a gacsályi otthon. És hogy mi volt a standon? A Szent Lukács Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ idei szilvalekvárja! Emellett az időseik magukkal hozták az általuk termelt diót, almát és tökféléket.

Szent Lukács Görögkatolikus Idősek Otthona

A hajdúszoboszlói Idősek Otthona 1974-ben kezdte meg működését. Többszöri fenntartóváltás után 2019. február 1-jétől a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat intézményeként folytatja tevékenységét „Szent Lukács Görögkatolikus Idősek Otthona „néven. Az intézmény 240 férőhelyen nyújt teljes körű ellátást 190 fő idős és 50 fő pszichiátriai beteg számára. A feladatellátás 5 osztályon történik. A demens és a fekvő részlegen speciális gondozás és ápolás folyik. A demens ellátottak elhelyezése egy védett környezetben valósul meg úgy, hogy ne sérüljenek az ellátottak testi- és lelki egészséghez való jogai, mozgásszabadságuk és emberi méltóságuk. A többi részlegen az úgynevezett átlagos idősotthoni ellátás folyik. Hogy mi változott azóta, hogy a Görögkatolikus Egyház a fenntartó, arra Kerezsi Józsefné intézményvezető úgy válaszolt: nagyon nagy élmény ehhez a szeretetszolgálathoz tartozni. Nem kell már végre olyan vastag falakat döngetnie, hogy elérjen bizonyos célokat, vagy alapvető szükségleteket tudjon kielégíteni, mind a lakók, mind a munkatársak részére. Nagy örömére szolgál, hogy időközben megújult az intézmény tetőszerkezete, a szobák is folyamatosan szépülnek, emellett egy mosópark is létesült, ami nagyban segíti a hétköznapi munkát.

Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központ

2019-ben a Görögkatolikus Egyház új és egyben egyedülálló feladatot bízott a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálatra: egy korai fejlesztőközpont indításával szerettek volna hozzájárulni Hajdú-Bihar megye, illetve az Észak-alföldi régióban élő gyermekek fejlesztéséhez, gyógyításához. Ebből a célból alapították meg a Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központot Debrecenben, a Lóskúti úton, melyet 2019. októberben adtak át. Dr. Horváth Zsolt intézményvezető és munkatársai egy kis szigetet alakítottak ki a „dühöngő” közepén, ahol a rehabilitáció során használatos eszközöket próbálhatták ki a gyerekek. A Görkapocs Fesztiválon gyűjtést is szerveztek ennek az intézménynek, nem titkolt céljuk, hogy az összegyűlt pénzt egy kisebb „játszótérre” szeretnék majd fordítani, ahol ezeket az eszközöket használhatnák majd a gyerkőcök – a szabad levegőn. Szombaton pedig a Kincses Kórusuk is színpadra lépett, a kis énekkart fogyatékkal élők és barátaik alkotják. Nem meglepő módon ismét nagy sikert arattak a közönség előtt.

Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Karitatív Iroda

A karitatív iroda 2017. október 1-jétől működik a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat keretein belül, együttműködve az egyházmegyei karitásszal. A karitatív tevékenység lényege, sajátossága, hogy a feladataink ellátásához szükséges forrásainkat támogatók, adakozók, önkéntesek bevonásával, az ő segítségükkel tudjuk megvalósítani, annak érdekében, hogy az evangélium küldetéséből fakadóan elérjük a rászorulókat. Éppen ezért Kissné Suta Mariann, az iroda vezetője mindenkinek készült egy kis üzenettel: a Szentírásból vett idézeteket vihetett haza magával mindenki. A lelki útravaló mellett az önkéntességre kívánták felhívni a figyelmet. Mint mondta: sokan munka mellett vállalnak heti egy-két órát, akár beteget látogatnak a kórházakban. Érdemes tudni, hogy új helyre költöztek: Debrecenben, az Attila tér 7. szám alatt van most már a szolgáltató pont, ahol tudják fogadni és tovább adni az adományokat.

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés