Támogatott lakhatás – a reményteljes élet küszöbén...
2023. 10. 19.

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat 2023. október 19-én a sajtó előtt is bemutatott projektje (Támogatott lakhatás kialakítása a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fenntartásában) új távlatokat nyit meg a fogyatékkal élő emberek számára, akiknek az életében ezentúl csecsemőkortól akár a végső pillanatokig jelen tudunk lenni.

A projektbemutató sajtótájékoztatón Kapin István atya, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat lelki igazgatója elmondta, nagy öröm ez a nap a Szeretetszolgálat életében, mert az elmúlt tizenkét évnek egy még inkább felemelése, hogy feladatot is tudunk adni a gondozottainknak a projektnek köszönhetően. „Illés próféta nevét fogja viselni ez az új intézményünk, mely azért fontos, mert Illés próféta mindamellett, hogy esőt állított meg és indított el, halottat támasztott föl, nagyon szenvedélyes ember volt. A Jóisten a reménytelenségben adott neki egy reményteljes életet, ő pedig szenvedélyesen élt Krisztusért. Ez pedig ebben a megközelítésben azért jelentős, mert a reményt, a lehetőséget adjuk meg az arra rászorulóknak ezúttal is” – fejezte be gondolatmenetét lelki igazgatónk.

Dr. Horváth Zsolt intézményvezető arról beszélt, hogy a projektnek köszönhetően a gyermekkorból kilépő fiatalokat fel tudják készíteni az életre, egy támogató szolgálat által pedig segítséget is tudnak nyújtani a mindennapi ügyes-bajos dolgokhoz. „Fontos az, hogy a Szent Lukács Görögkatolikus Integrált Gyermekrehabilitációs és Szociális Központ innentől már nem „csak” egészségügyi területen tud segítséget nyújtani majd, hanem a szociális területen is.” – összegezte mindezt az intézményvezető, aki kiemelte, bízik abban, hogy egyes ellátottból akár a Szeretetszolgálat alkalmazottja is lehet később. Az intézmény három családi napot is szervez annak érdekében, hogy megismertesse az érdeklődőkkel a teljes struktúrát.

Tamás Anikó projektmenedzser pedig elmondta, hogy a fő célkitűzés az, hogy 60 fő fogyatékossággal élő személy számára alakítsunk ki új támogatott lakhatási szolgáltatást, melynek helyszíne Debrecen megyei jogú város közigazgatási területe, ezzel is szélesebb körben kiterjesztve az önálló életvitel támogatását. Hozzátette, a támogatott lakhatási programok kulcseleme a személy szükségleteinek és akaratának megfelelő támogatás biztosítása. „Fogyatékossággal élő személyek közül a kialakítani kívánt támogatott lakhatás célcsoportjai: enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékos személyek, látássérültek, mozgásszervi fogyatékossággal élők” – mondta a projektmenedzser.

A megvalósítás érdekében 9 ingatlan megvásárlására került sor Debrecenben, melyek közül 8 ingatlan szolgál a támogatott lakhatás megvalósítására, egy pedig a nappali ellátás céljaira.

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat az EFOP-2.2.25-22 konstrukció keretében 1.048.922.446 forint száz százalékos támogatási intenzitású pályázati forrást nyert el támogatott lakhatás kialakítására.

A projekt megvalósítása 2023. január 2-án kezdődött és 2023. december 31-én ér véget.

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés