Támogatott lakhatás, családi nap: bízzunk egymásban
2023. 11. 09.

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat az általa fenntartott Szent Lukács Görögkatolikus Integrált Gyermekrehabilitációs és Szociális Központ tevékenységét bővítve, fogyatékossággal élő személyek számára szeretne új szolgáltatásokat biztosítani Debrecenben.

A célunk 60 fő fogyatékossággal élő személy számára kialakítani új támogatott lakhatás szolgáltatást, valamint nappali ellátást és támogató szolgáltatást.
A programnak köszönhetően a fogyatékossággal élő emberek számára lehetőség nyílik a társadalomban való közvetlen részvételre, valamint a közösség számára is „láthatóvá válnak” és nem utolsó sorban a környezetük még jobban megismerheti őket.
De hogy magát ezt az újdonságot megismerjék, három alkalmas programsorozatot hívtunk életre.
Az első családi napra november 8-án került sor a Szent Lukács Görögkatolikus Integrált Gyermekrehabilitációs és Szociális Központban.
Dr. Horváth Zsolt nyitotta meg az estét, aki elmesélte, hogy Szeretetszolgálatunkon belül hogyan és miként kezdődött el az a struktúra, melyben már együtt egészségügyi és szociális tevékenységgel is szerettünk volna foglalkozni. Beszámolt róla, hogy az egészségügyi munka kezdetén milyen nehézségeket kellett átélni, túlélni, beszélt az együttgondolkodásról, melyben mai napig is rejlik Szeretetszolgálatunk erőssége, ez az egyik bástyánk. Elmondta a lehetőségeket, majd eljutott oda, hogy mára megvalósulhat a támogatott lakhatás projektje.
– Debrecenben ez a lehetőségek ideje. Előttünk is itt van most egy nagyszerű lehetőség. Már csak élni kell vele – fogalmazott bevezető gondolatai végén az intézményvezető.
Az első családi nap szakmai részének fontos elemét adta két másik szakember előadása. Nagyné Kirimi Annamária és Hepp Annamária mutatta be, mi is az a támogatott lakhatás. Ők már jártasak ezen a területen, így pedig talán a résztvevők egyszerűbben megérthették, mi is az, amire mi képesek vagyunk, de ehhez persze – ahogy Dr. Horváth Zsolt is fogalmazott – szükségünk van a szülők, a törvényes képviselők segítségére is.
– Sok jó ember kis helyen is elfér, ez a projekt első fő pillére – mondta Nagyné Kirimi Annamária utalva ezzel arra, hogy a támogatott lakhatás egyfajta együttélés is, egy közösség kialakítása is, hiszen 6-8-10 fős lakásokról beszélünk jelenleg.
– A támogatott lakhatás egyenlő az önálló lakhatással némi segítséggel a háttérből – fogalmazott Hepp Annamária, aki ezzel utalt a projekthez tartozó támogató szolgálatra, mely a mindennapi ügyes-bajos dolgokhoz nyújt segítséget a fogyatékkal élő emberek számára a támogatott lakhatás keretein belül, illetve a hozzátartozó nappali foglalkoztatásra, mely a napközbeni tartózkodás mellett többek között fejlesztő és szabadidős programokra, étkeztetés igénybevételére lehetőségét biztosít. A két szakember kiemelte, ez a támogatott lakhatási forma nem egy ápolás, nem egy gondozás, ez nem egy intézmény, ez sokkal inkább egy családias jellegű együttélés.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei településen, Szakolyban ez már olyannyira működik, hogy van napirend is, mely ekképp néz ki: 5-6-7 óra körül ébrednek a lakók, a reggeli már ekkorra kész van, majd jöhet a foglalkoztatás 8 órától. Napközben munka, foglakoztatás van, dolgoznak negyed egyig az ellátottak. Közben az esetfelelősök teszik a napi teendőket. Ebéd van a munka után, majd hazamennek, este pedig ki-ki el kell lássa magát, ez is az önállóság része, Így összegezve pedig talán még inkább megérthető, milyen rendszer is van kialakulóban Debrecenben a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálatnak köszönhetően. Igazgatónk, Ungvári Sándor a családi napon beszédében kiemelte, hogy a bizalom az, amire ő a saját életét, és a Szeretetszolgálat mindennapjait is alapozza, építi, nem lesz ez másként a támogatott lakhatással sem.
– A ránk bízott, fogyatékkal élő személyeket, családok tagjait elkísérjük a nehéz úton a születéstől a halálig. Adjanak nekünk bizalmat, együtt kialakíthatunk valami újat, mely mindannyiunk örömére szolgálhat a jövőben – vélekedett Ungvári Sándor.
Akinek pedig felkeltettük az érdeklődését, még két ízben ismerheti meg a támogatott lakhatást szakemberek segítségével újabb családi napok keretein belül a vele együtt járó plusz szolgáltatásokkal együtt: november 16-án és november 22-én, mindkét alkalommal a Myra Kávézóban (Debrecen, Petőfi tér 9.) 17 óra 30 perces kezdettel.
Várunk mindenkit sok szeretettel!

Palánki István

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés