Új helyszíne lesz az ételosztásnak
2020. 04. 24.

A Debreceni Görögkatolikus Parókia új látogató központjában

„Hit és kultúra” – ezt a találó nevet kapta Debrecenben, a főszékesegyház szomszédságában épülő új látogató központ, amelyet, - bár alapkövét csak egy éve tették le -ha minden a tervek szerint halad, hamarosan birtokba is vehetik a hívek. Találó a név: hit és kultúra fog itt találkozni, a parókus, Kapin István atya ugyanis számtalan esemény otthonát álmodta meg. A központ célja, hogy az ide érkezők megismerjék a görögkatolikus hitélet és vallás sajátosságait.

 

 

A jelenlegi helyzet

A bokrétaavató ünnepséget 2019 októberében tartották, azóta rengeteg munkát elvégeztek már a szakemberek, és olyannyira jól haladnak a munkálatok – még a koronavírus-járvány ellenére is – úgy néz ki, a Pünkösdi ünnepkörben már át is adhatják a közösségi teret. Nagy Sándor, építésvezető április 21-én arról számolt be, hogy május 27-re már 100%-os készültségben lesz az épület. Bent gépészeti szerelvényezések zajlanak jelenleg, a végső festést és a meleg burkolást fejezik be. Hamarosan készen lesz a homlokzat és a térburkolat is, növényeket kell még ültetni, illetve az utcafronti járdát kell befejezni. Az önkormányzat felé több elvárásnak is meg kell felelni egy-egy építkezés során, jelen esetben a homlokzatnak kellett a főszékesegyházéhoz igazodnia, ezért választották ezt a téglaburkolatot. Nagyon szép, impozáns épületet kapnak a hívek, egy igen korszerű, környezetbarát fűtéssel, hőszivattyúval működik majd, így minimális lesz a gázfelhasználás is.

Szép dolgok is születnek ebben a nehéz időben

Kapin István parókus atya örömét fejezte ki a jelenlegi helyzettel kapcsolatban. Annak ellenére is, hogy az „álmaink, mint egy elégett filmszalag, úgy foszlanak szét napjainkban”: hiszen nem tudunk megélni sok mindent. Nem tudjuk megünnepelni a születést, nem tudjuk méltóképpen meggyászolni az elveszített családtagot és nem tudunk ölelni, együtt lenni… „Mégis olyan jó látni, hogy szép dolgok is születnek ebben a nehéz időben,  hiszen a Pünkösdi ünnepkör elejére a kulturális látogatóközpontunk el fog készülni” – mondta parókus atya. „Békeidőkben sem mindig sikerül határidőre véghezvinni egy-egy építkezést, de a jelenlegi egészségügyi veszélyhelyzetben mégis nagyszerű érzés, hogy határidőre át tudjuk adni az érdeklődőknek” – folytatta. „Az épület több funkciós lesz: a meglévő programok (ikonkör, női torna, karate tanfolyam, stb.) mellett az emberi élet megszentelt eseményeinek ünnepét is szeretném az épületbe hozni. Vagyis: egy templomi keresztelő után ugye összeül a család, elköltenek együtt egy ebédet, egy nagyszerű délutánt. Erre itt is lesz lehetőség, minden technikai feltételt tudunk biztosítani hozzá. 100-150 fő befogadására is képesek leszünk. De lehet ez házassági évforduló, születésnap, de akár egy halotti tor is. Így egy nehéz terhet le tudunk majd venni a gyászoló család válláról” – vélekedett Kapin István atya. Mint mondta: az a cél, hogy a szakrális és templomi események civil mozzanatai itt történjenek.

Új programok – Vasárnapi ebéd

Emellett új pályázatokat is benyújtottak. Nyertek például egy kisebb összeget fiataloknak szóló programra: elsajátíthatják a filmkészítést és megtanulhatják okosabban használni az internetet, ennek a tanfolyamnak is a központ lesz a helyszíne, illetve koncertek és kiállítások is otthonra lelnek majd az új épületben. (Folyamatban van, hogy jegyzett székhelye lesz a budapesti Szent Efrém Férfikarnak is.) Kapin atya kiemelte: „terveim között szerepel a Vasárnapi ebéd megszervezése is. Már volt korábban ezzel kapcsolatban szárnypróbálgatás, ez azt jelentené, hogy minden hónapban egy vasárnap, valamelyik Szent Liturgia után egy bibliai előadással készülnénk az érdeklődőknek, majd lehetőség lenne utána egy közös ebédre. Nagyszerű lenne eltölteni a Testvérekkel és az érdeklődőkkel egy délutánt.”

Hétvégén is nyitva

A látogatóközpont egyébként minden vasárnap és szombaton nyitva lesz. A liturgiák alatt is bárki szolgálatára lesznek, illetve önkéntes szakszolgálat is működni fog. Mit is jelent ez? Eddig is voltak olyan kedves hívek, akik térítésmentesen felajánlották segítségüket a közösség többi tagjának. Például adó-, jogi- vagy egészségügyi tanácsadással kapcsolatban. Ezt a jövőben is folytatják. Parókus atya szerint „ha már szomszédok vagyunk a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálattal, akkor nagy öröm számunkra, hogy az új épületnek köszönhetően méltó helyszíne lesz az általuk szervezett havi ételosztásoknak. A jövőben akár itt is el tudnák fogyasztani a kapott ételt a rászorulók – velünk közösen. Ennek komoly üzenete lenne szerintem.”

Szolgálni a várost is

„Mivel ez egy turisztikai látogatóközpont is, egy régi hiányt szeretnénk pótolni azzal, hogy a teljes liturgikus öltözékünket, eszközöket és szakrális edényeket ki fogjuk itt állítani.” – hangsúlyozta István atya. „Rengeteg iskolát, egyházközséget tudnánk ide csábítani ezzel, akár hittanóra keretében is. Ez egy állandó kiállítás lenne, modern formában, interaktívan. Természetesen nem zárkózunk el a civil megkeresésektől sem. Ez a központ nemcsak az egyházközséget, hanem az egész várost igyekszik majd szolgálni.” Az épület mérete és az udvar adottságai alapján akár 150 fő zarándokot is tudnak majd fogadni. Mint mondta, nyilván nem wellness körülményekről lenne szó, de a tisztálkodási feltételek adottak lesznek. Emellett továbbra sem feledkeznek meg a családokról és gyerekekről: a korábbi játszóteret ismét kialakítják számukra, illetve ha olyan méretű lesz a tömeg a templomban, akkor a közösségi házban kivetítőn is lehet majd követni a Szent Liturgiát.

Köszönet a támogatásért

„A híveknek nagyon köszönjük azt a sok jó szót, azt a bátorítást, segítséget és adományt, ami nélkül ez most nem valósulhatott volna meg. Sajnos ez a lendület most a koronavírus-járvány miatt kicsit megtörni látszik, hiszen nem tudunk találkozni személyesen, nincs lehetőség a kontaktusra. Éppen ezért ezúton is szeretnénk megfogalmazni: aki teheti a Testvérek közül, szívesen fogadjuk a további segítséget.” – zárta sorait Kapin István parókus atya.

A számok tükrében

  • a látogatóközpont 360 négyzetméter alapterületű lesz
  • közel 210 millió forintból valósul meg
  • Debrecen Város Önkormányzata 70 millió forinttal támogatta (a fennmaradó összeg a hívek nagylelkű adományaiból gyűlt össze)
  • akár 150 fő zarándokot is tudnak fogadni

Imádkozzunk, hogy minden a tervek szerint haladjon, és minél hamarabb együtt ünnepelhessünk az új látogatóközpont átadásán!

Hajdúdorogi Főegyházmegye

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés