Új rehabilitációs központot adtak át Debrecenben
2019. 10. 09.

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat egy korai fejlesztőközpont indításával kíván hozzájárulni a régióban élő gyermekek fejlesztéséhez, gyógyításához.

Ebből a célból alapította meg a Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központot Debrecenben, a Lóskúti úton, melyet 2019. október 8-án adtak át és szentelték fel ünnepélyes keretek között.

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat

A történelmi egyházak, így a görögkatolikus egyház is hivatásának tekinti a szükségben szenvedők, betegek, kirekesztettek és fogyatékkal élők életminőségét javítani. Ezért az elmúlt években számos oktatási intézmény (óvodák, iskolák) működését vállalta át az ország leghátrányosabb helyzetű kistérségeiben, járásaiban. Emellett a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálaton keresztül Hajdú-Bihar megyében több mint 600 gyermeket lát el az általa működtetett nevelőszülői hálózatokon és lakásotthonokon keresztül. A Szeretetszolgálat 150 fő fogyatékkal élő felnőtt támogatott lakhatását és foglalkoztatását segítő intézménnyel, továbbá 365 fő időskorú, illetve pszichiátriai beteg ellátását biztosító bentlakásos intézményekkel és egy szociális alapszolgáltató központtal rendelkezik.

A Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központról

Elsősorban a megkésett, eltérő fejlődésű, vagy fejlődési zavar szempontjából veszélyeztetett kisgyermekeknek és családjuknak nyújtanak ellátást. A most induló intézménnyel egy olyan modern szemléletű, családcentrikus, gyermekrehabilitációs és esélyteremtő modell kialakításához kívánnak hozzájárulni, amelyben az egészségügy, az oktatás és a szociális szektor egyaránt részt vesz.

Az intézményben működik:

– Csecsemő és gyermekgyógyászat

– Fejlődésneurológia

– Gyermekrehabilitáció

– Gyógytorna

– Klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológia

Orvosok: Dr. Zsadányi Judit, Dr. Horváth Zsolt

Gyógytornászok: Radácsiné Lengyel Heike, Becsky Orsolya, Somlyainé Pető Szilvia,   Bene Anna, Major Petra, Simon Bettina, Tóth Anikó, Turik Eszter

Pszichológusok: Lente Györgyi, Dr. Sperkáné Krotos Hajnalka, Balassa Tünde, Miholecz Judit

A szentelésről és hálaadó ünnepségről

Az ünnepélyes eseményen részt vett Dr. Csiki Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára és Dr. Papp László, Debrecen város polgármestere is. A szertartást Kocsis Fülöp metropolita és Orosz Atanáz püspök végezte.

A Fejlesztő Központ átadásának kapcsán az érsek-metropolita prédikációjában úgy fogalmazott: fejlődni mindenkinek kell. Ezek a gyerekek, akik rászorulnak a gyógyulásuk során a segítségünkre, minket is ráébresztenek erre a folyamatra. A fejlődés folyamatára. Ahogyan a Görögkatolikus Egyházunk fejlődését nézem, a Központ elindításával még tudatosabbá válik ennek a fontos keresztény feladatnak a fontossága, hogy fejleszteni akarunk. De csak az tud tovább gyarapodni, aki maga is fejlődik, ha hisz a változásban és az előrejutásban. A Jó Isten is így figyel ránk, mint itt a központban a gyermekekre a szakemberek: fokozott figyelemmel, személyre szabottan. Pontosan Ő az, aki tudja, hogy kivel-kivel hogyan kell bánni. Ezért arra buzdítom az itt dolgozókat is, hogy észrevétlenül tudják majd továbbadni munkájuk során ezt az Istentől kapott szeretetet.

A műsort a Kincses Kórus előadása színesítette. Koraszülöttek és testvéreik, barátaik alkotják a csapatot. Felkészítőjük Kondorné Peidl Borbála. Csupán két dalt hallhattak tőlük a vendégek, de szem nem maradt szárazon.

Az intézmény vezetője, dr. Horváth Zsolt a kenyérszaporítás történtével vont párhuzamot. „Itt is ez a csoda ismétlődik most meg. Jézus azt kéri, hogy osszuk meg egymással mindenünket. De hisz nekünk nincs másunk, csak a gyermek. Ő a mi kenyerünk…” Majd saját történetükről mesélt, így engedve be a hallgatóságot intim szférájukba: „a mi kisfiunk átalakította az életünket: elmélyítette egymással való kapcsolatunkat és a figyelmességet, amit a környezetünk felé fordítunk. A most felszentelt intézményben ezt szeretnénk a munkatársakkal sugározni, és a kis csöppségek fejlődésén keresztül megmutatni, hogy a jó Isten ezen családokra olyan gyerekek nevelését bízta, akik képesek sok-sok ember életét gyökeresen megváltoztatni és bearanyozni.”

Majd beszéde végén köszönetét fejezte ki munkatársainak és a szakmabelieknek, hogy már akkor igent mondtak a központ hívására, amikor még is nem volt létező intézmény. „Ha ők nincsenek, akkor ma nem éljük meg ezt a csodát. Kívánom, hogy abból a 12 kosár kenyérből – szeretetből, irgalmasságból - osszanak ugyanolyan nagylelkűen, ahogyan nekünk is jutott.”

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere ajándéknak nevezte a centrumot. A polgármester hozzátette: az elmúlt évek fejlesztései azt mutatják, hogy az egyházak is építik a várost. Arról beszélt, hogy az egyházak szociális, oktatási intézményfenntartói egyúttal közösségteremtő szerepet is vállalnak a cívisvárosban. „Debrecen valóban egy gondoskodó város, és nagyon fontosnak tartom, hogy ebben a missziónak nagyon erős szövetségesei vannak, és a nagyon erős szövetségesek között kiemelkedő szerepük van az egyházaknak. Debrecent valóban az egyházak építik – mondta a polgármester.

Dr. Csiki Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára szerint fontos kiemelni, az egymásért viselt felelősség nem választható, nem elkerülhető feladat, hanem mindig és mindenkiért hordozott kötelezettség. Úgymond a szolgálat része. Ezért szükséges arra törekendünk, hogy mindenki számára elérhető és emberarcú egészségügyet építsünk. Emellett a gyermekek a jövő záloga. Amilyenné neveljük őket, olyan lesz a jövő társadalma. Szerinte a ma megnyíló központ kiválóan fogja szolgálni mind az egyház fejlődésének, mind a társadalom és a magyar egészségügy szolgálatának ügyét.

A központot fenntartó Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat igazgatója, Ungvári Sándor háláját fejezte ki, hogy a jövőben hetente körülbelül 300 gyermeket tudnak majd ebben az intézményben ellátni, majd így fogalmazott: „a mai napon a Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központ megalakulásával új fejezetet nyitottunk a Görögkatolikus Egyház történetében, hiszen ez az első egészségügyi intézmény egyházunkban.” Köszönetet mondott a megálmodóknak, Dr. Horváth Zsolt igazgató úrnak és feleségének, hogy személyes érintettségük során észrevették az ellátás szükségességét.

Háláját fejezte ki Kocsis Fülöp metropolitának és az egészségügyi szakembereknek, akik támogatták az intézmény létrejöttét, illetve tanácsokkal látták el a debreceni csapatot a működés legelején. „Debrecen város lakossága és vezetése a jövőben is számíthat a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálatra, és mi is számítunk rájuk. Úgy vélem, hogy kellő összefogással mind a város, mind a megye nehéz sorsú lakosságának támogatására lehetünk. – zárta sorait Ungvári Sándor, igazgató.

A rendezvény végén szeretetvendégség várta a résztvevőket, előtte azonban a Görögkatolikus Metropólia faültetési akciója keretében a meghívott vendégek közösen locsolták meg az udvaron otthonra talált facsemetéket.

Kívánunk a Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központ munkatársainak jó egészséget, Isten áldását kérjük életükre és további munkájukra!

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés