Új Szolgáltatópontot adtak át Debrecenben
2019. 11. 25.

" Találkozzon itt a mi odaadó szeretetünk az Isten odaadásával!"

A Görögkatolikus Egyház fenntartásában működő Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat egy új Szolgáltatópontot nyitott Debrecenben az Attila tér 7. szám alatt, melyet 2019. november 25-én szenteltek meg és adtak át ünnepélyes keretek között.  A szertartást Kocsis Fülöp metropolita végezte, az ünnepségre számos vendéget hívtak meg. Ezen a Szolgáltatóponton működik a Szeretetszolgálat Karitatív Irodája is, ahol többek között az adománygyűjtést koordinálják.

A Szent Lukács Görögkatolikus Szolgáltatópontról

A Szolgáltatóponton működik a jövőben a Karitatív Iroda, amely már 2017 októbere óta létezik a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat keretein belül, együttműködve az egyházmegyei karitásszal. Létrehozásának célja: a Szent Lukács Szeretetszolgálat által a korábbi években már folytatott karitatív feladatok átvállalása, összefogása, illetve az egyházmegyei karitásszal való szorosabb együttműködés, egymás munkájának kölcsönös segítése.

Rendszeres meleg ételosztás

A debreceni iroda számos feladatot vállal magára. Rendszeresen osztanak meleg ételt a rászorulóknak, minden hónap első vasárnapján. Minden alkalomra ételjegyeket nyomtatnak, melyeket eljuttatnak a rászorulókhoz, ezt a munkát 10-15 önkéntes segíti.

Kórházi beteglátogatás

Emellett kórházi beteglátogatást is szerveznek a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban és a Debreceni Egyetem Klinikai Központban, ebben a kórházlelkészeknek is nagy feladata van: segítenek azokhoz az idős betegekhez, gyerekekhez eljutni, akik hosszú időt kénytelenek egészségügyi intézményben tölteni.

Adománygyűjtés és azok szétosztása

A szolgáltatóponton folyamatosan történik az adományok gyűjtése, ill. az adományok szétosztása a rászorulóknak a beérkező kérelmek alapján. Rendelkezésükre áll Debrecenben egy raktárhelyiség, mely alkalmas ruhák, tartós élelmiszerek és kisebb méretű tárgyi eszközök tárolására. Az adományokat hétköznap 8.00 és 12.00 óra között várják a Szolgáltatóponton, az Attila tér 7. szám alatt.

Önkéntesekkel való foglalkozás

Az iroda feladatainak, céljainak megvalósításához nélkülözhetetlen az önkéntesek elkötelezett munkája, ezért folyamatosan történik az önkéntesek beszervezése, egy adatbázis létrehozása és bővítése. Számukra rendszeresen szerveznek találkozókat, mert ezáltal biztosítható az elkötelezettségük fenntartása és munkájuk elismerése.

Preventív feladatok

A karitatív tevékenységben fontos szerepe van a prevenciós munkának, vagyis a megelőzésnek. Ennek keretében szerveztek előadássorozatot a görögkatolikus általános és középiskolákban tanuló, valamint a Hajdúsági és a Debreceni Gyermekvédelmi Központok lakásotthonaiban nevelkedő gyerekeknek. A diákoknak Incze Zsuzsa mesélt a gyermekekre leselkedő veszélyekről, és igyekezett felhívni a figyelmet az emberkereskedelem elleni küzdelemre.

A szentelésről és hálaadó ünnepségről 

A november 25-i ünnepélyes átadáson Kocsis Fülöp metropolita úgy fogalmazott: éppen karácsony előtt, a böjti időben örvendetes dolog, hogy átadhatjuk ezt a kis „szeretetsarkot”, hiszen a bűnbánati időben minél több mindent vonunk meg magunktól, annál gazdagabbá válhatunk. Minél többet tudunk adni másoknak, annál inkább gazdagszunk mi is. Az Úr Istennek ez a csodálatos rendje éppen karácsonykor mutatkozik meg: odaadja magát nekünk, és ezzel az egész életünk a helyére kerül. Én azt kívánom, hogy találkozzon itt a mi odaadó szeretetünk az Isten odaadásával. Akik itt adományban részesülnek, magát az Istent kaphassák meg minden alkalommal - rajtunk keresztül. 

Ungvári Sándor, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat igazgatója köszönetet mondott mindazoknak, akik segítettek a Szolgáltatópont létrejöttében, amely egyébként közel 50 millió forintból valósult meg. Ennek egy része (20 millió forint) uniós pályázat, a másik része saját forrás volt. Az Attila téri épületben nemcsak a karitatív tevékenységeket koordinálják a jövőben, de ide várják a különféle adományokat is: lehet az ruhanemű, technikai eszköz, de akár tartós élelmiszer is. Ezeket folyamatosan osztják szét az arra leginkább rászorulóknak.

Adományaikat hétköznap 8.00-12.00 óra között várják a Szolgáltatóponton, Debrecenben, az Attila tér 7. szám alatt. Köszönjük!

kapcsolat
a szeretetszolgálat fenntartói irodája

nyitvatartási idő: HÉTFŐTŐL-CSÜTÖRTÖKIG: 7.30 - 16.00 ÓRÁIG, PÉNTEKEN: 7.30 - 13.30 ÓRÁIG
4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 26.
42/415-907
kozpont@szlgsz.hu
©2018 www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu | adatkezelési tájékoztató
powered by Forweb - Weboldal készítés